I Bromma brummar det

I kväll skulle politikerna besluta att Bromma flygplats skall vara kvar. Men de fegade som så ofta och återremitterade ärendet, vilket väl är bra i detta fall. DN har låtit göra en undersökning som visar att 66% av de boende i Bromma (och i länet) vill ha kvar flygplatsen. 29% vill att den skall bort.

Själv har jag svårt att förstå varför man skall ha en flygplats mitt inne i stan. Nu flyger jag ju aldrig till Stockholm längre, men även på den tiden jag gjorde det så hade jag som regel att inte flyga till Bromma eftersom jag inte anser att det är smart med flygplatser inne bland bebyggelsen eftersom det stör kringboende. Men tydligen hade jag fel…. Men ändå, med dagens miljödiskussioner tycker jag det känns märkligt att fortsätta i 30 år till.

I sammanhanget vill jag lyfta fram ett forskningsresultat som i alla fall jag inte sett tidigare, men upptäckte i förra veckan:

Varje år dör 50.000 europeer en för tidig död på grund av trafikbuller.

Det handlar om hjärt och kärlsjukdomar som blir värre av buller. Sömnstörningar och stress, som sedan kan leda till hjärtproblem. Undersökningen är gjord av en holländsk forskningsorganisation, och är granskad av flera kända namn inom bullerområdet, bl a Tor Kihlman från Sverige.

Siffran för döda på grund av buller kan jämföras med att 43.000 dör i trafikolyckor. Och mellan 36.000-135.000 som dör i luftföroreningar orsakade av trafiken.

Alltså är bullret ett lika stort problem som trafikolyckorna och som luftföroreningarna. Undrar hur många som dör en för tidig död i Bromma?

Länkar:
DN om fullmäktigemötet
DN om Brommaundersökningen
Transport&Environment om bullerundersökningen
Bullerundersökningen

Dela med dina vänner:










Submit
6 kommentarer
 1. Thomas Svensson
  Thomas Svensson says:

  Nog för att jag själv blir irriterad av buller och kan tänka mig att det påverkar stress i allmänhet. Men, går det verkligen att sätta siffror på det som är trovärdiga? Jag tvivlar starkt på det och broschyren du länkar till tycks tyvärr inte innehålla någon referens till undersökningen.

  Svara
 2. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  Glömde det i går kväll. Nu finnns underökningen där, och vad jag kan förstå är den seriös.

  Det går defintivt att skatta dödligheten av buller. JAg antar att man utgår i från rent fysiologiska resultat av hur kroppen påverkas av denna typ av påfrestningar, vid olika buller nivåer. Sen vet vi ganska bra hur många som utsätts för olika bullernivåer.

  Svara
 3. Anonymous
  Anonymous says:

  Varför talas det inte mer om dessa belägg i debatten? Att många kringboende mår fysiskt dåligt av högt och återkommande buller. Sådana forskningsresultat borde tas med!

  Svara
 4. Anonymous
  Anonymous says:

  På andra sidan Bällstabron är inte flygande plan den värsta störningen jag upplever.
  Just nu håller jag på att bli galen på testandet av flygplansmotorer. De har hållt på i timtal nu på kvällen, med regelbundet tjutande och vrålande motorer bortåt Bromma till.

  Svara
 5. Anonymous
  Anonymous says:

  Jaha, är det det dom gör på kvällarna, här i Lilla Alby håller man på att bli knäpp snart. Precis när man ska somna, ungefär runt 23-tiden, då låter det som nån håller på att ramma rakt in i våra hus, hur kan vi acceptera det här, ska vi ut och demonstrera eller nåt, nu är gränsen nådd!!!

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.