Sätt buss, gående och cyklister i centrum

Solen skiner och jag tänker ta mej en promenad ner till stan för att inhandla ett par jeans. I Lund är fotgängare och cyklister i majoritet i stadskärnan tillsammans med bussresenärer.

Här kommer 18% av kunderna med bil, 20% med buss, 6% med tåg, 30% med cykel, 24% till fots och 2% med annat. Siffrorna kommer från en undersökning vi på Trivector gjorde 2006, och som jag skrev om i ett inlägg den 5 april 2006.

Just nu pågår en politisk diskussion om att det är så många bussar i centrum. Man har tillsatt en utredning för att se om man kan få bort en del av de stora bussarna, men då är man förmodligen fel ute. De som sitter i bussarna gör nämligen det för att de har ärende i centrum, inte utanför. Flyttar man ut bussarna blir det längre att gå och några väljer att ta bilen istället, antingen till centrum eller till externcentrat Nova Lund. Nåja vi har fått i uppdrag att studera var bussresenärerna har sina målpunkter så snart vet vi. Hoppas jag har rätt….

Och yteffektivitetsmässigt bör vi prioritera bussresenärer och cyklister. Erik Sandblom, flitig kommentatör på denna blogg, kommentarade idag! inlägget från 2006, med uppgifter från The Copenhagen Bicycle Culture Blog (som jag hittills missat) om en undersökning från Bern i Schweiz som visar att cyklister handlar för mer pengar per kvadratmeter parkeringsyta än bilister: €7500 per kvadratmeter för cyklister och €6625 för bilister.

Bilden ovan, som jag hittade genom den köpenhamnska cykelbloggen visar varför. Det är ett cykelställ av Adrien Rovero 2005.

Just när jag skriver detta inlägg ringer det på dörren och en försynt herre vill bjuda in mej till ett möte den 22 mars årets viktigaste dag. Han var från Jehovas vittnen och såg lycklig ut. Han promenerade.

Länk:
Copenhagen Bicycle Culture Blog
Adrien Rovero InOut Designers

Dela med dina vänner:


Submit
5 kommentarer
  1. Bengt Gustafsson
    Bengt Gustafsson says:

    Angående bussar i centrum är det väl inte helt otroligt att det är för många busar i centrum. I alla fall om bussnätet är organiserat på vanligt sätt radiellt med byten i centrum. Och hur skulle det annars vara organiserat? Så att alla kan åka direkt dit de ska kanske?

    Samtidigt i Glboen fick din nästan namne Christer Sjögren sin första poäng i en TV-tävling. Där man nyss fick höra en bra låt: Maya Hirasawa med The worrying kind.

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.