Smygreklam och lottringar

Häromdagen svarade jag på ett lååångt frågeformulär från SIFO. Jag brukar svara på enkäter om syftet är vettigt och samhällsnyttigt, eftersom vi själv gör mycket av denna vara. Det tog 35 minuter att fylla i, så jag undrar vilken svarsprocent de får. Formuläret handlade om två olika saker: inflytande och medievanor. Jag konstaterade då att jag känner att jag har inflytande i olika sammanhang, och att jag är en mediejunkie – jag konsumerar stora mängder av tidningar, magasin.

De här tidningarna läser jag varje nummer av: DN, Sydsvenskan, Veckans affärer, The Economist, FOKUS, Ny Teknik, Entreprenör, Miljöaktuellt, Miljörapporten, Miljö och Utveckling, TrafikForum, Euro Transport, Stadsbyggnad, Public Transport International, PLAN, Allt om Film, Wired, Vin & Bar, Gourmet, Residence, och 91:an.

Dessa tidningar läser jag ganska ofta: DI, Internetworld, Mobil, Uti vår hage, Uncut, Bussbranschen, Dagens Media, Allt om Mat, Du & Co,

Till detta bevakar jag ett ganska stort antal sajter – från nyheter som DN, DI, Aftonbladet, Expressen, Ekonominyheterna till specialsajter som Grist och Wired. Och så ganska många bloggar.

Trots detta tycker jag att det saknas ett bra svenskt samhällsmagasin, med lite längre artiklar. De som finns är ofta mer eller mindre politiska åt ena eller andra hållet, som ETC och Neo. Men i nästa vecka kommer Filter som jag är sugen på att kolla in. Och hur vet jag det då?

Jo det händer allt oftare att folk mailar mig om saker de tycker jag skall skriva om på bloggen. Ibland ren fakta, men allt oftare ren reklam. Och i det här fallet mailade Filters chefredaktör Mattias Göransson en artikel som kommer i första numret av Filter den 18 mars. Den heter: ”Nya tågresor i gamla banor” och är skriven av Klas Ericsson.

Artikeln är intressant och välskriven, och handlar om den nya tågchartern, och svårigheterna med att själv boka tågresor i Europa, som jag skrivit om flera gånger. Så här står det artikeln:

”Den komplicerade biljetthanteringen frestar förstås på även de mest miljövänliga kundernas tålamod, i synnerhet som flyget är ett så bekvämt alternativ (i detta avseende, min anm). Det krävs ett närmast fanatiskt intresse för att sy ihop en något så när bekväm tågresa genom Europa”.

Tråkigt men sant. Och så tipsar artikeln om nya Railteam.com som är en sammanslutning av Europas snabbtågsnät där man kan köpa biljetter för resor över stora delar av Europa. Ta dej till Hamburg, sen ligger Europa öppet med tåg!

Om Filter håller vad den lovar blir nog jag läsare. Och Mattias Göransson har med detta inlägg lyckats få in smygreklam på denna blogg. Tack vare en jysst tågartikel.

Kanske får jag ett gratisnummer? I så fall sällar jag mig till de bloggare som tjänar på sin blogg. I gårdagens nummer av Dagens Media, pappersversionen, finns en intressant artikel om de 16-17-åriga tjejer som tjänar 50.000 i månaden på att skriva om sina kläder, sin caffe latte och sin chihuahua. Vill du se så kolla in Blondinbellas och Kenzas bloggar.

Ljungbergs blogg är visserligen min privata blogg, men visst kan Trivector eventuellt tjäna på att jag skriver. Men det blir nog även fortsättningsvis det enda sättet med denna blogg.

PS. Min svärfar dog i förrgår 17.55. Han var innovatör – uppfann bland annat lottringen, och en massa andra lotter. Han blev 93 år, och jobbade tills han var 90. Hans företag Sandéns, drivs vidare av son och sonsöner, och har 77 anställda. Ett hyggligt livsverk. Även om han somnade in stilla, så är vi ganska trötta. Och jag kom inte iväg till mitt föredrag på Energitinget igår. DS

Länkar:
Dagens Media om hajpade Filter
Om Filter
Railteam
Sandéns
Blondinbella
Kenza
Tillägg 15/3: Sydsvenskan familj om Stig
Tillägg 16/3: Minnesord (av mej) om Stig

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.