Sport och koskit

När sportjournalister blir gamla, och ibland tidigare, får de bredare ambitioner. Sportjournalister kan – Peter Jihde kan leda Lets Dance, Mats Olsson kan skriva om vad som helst och på Sydsvenskan finns Åke Stolt som skriver småputtriga krönikor om diverse.

Idag skriver han om ko-fisar. De senaste dagarna har nötboskapens metan-utsläpp seglat upp som en nyhet. Kvällstidningarna har upptäckt fakta. Fast vi kännt till denna sanning länge. Länge. Och köttätandet ökar – varje år.

Så här skriver Stolt:

”Det var en alldeles skrämmande bild av ett officiellt Sverige som hakat upp sig på den farliga bilen, de långväga transporterna. Miljöbilen är på frammarsch. När föds miljötjuren? Hoppas bara åtgärdsprogrammet – i den mån det kommer – startar i rätt ända, så att vi konsumenter slipper känna oss som ensamma skurkar. Jag tänker inte betrakta mig som miljöbov bara för att jag köper torskfilé – får den säljas får den köpas. Oxköttet också.”

Visst – inte skall vi behöva tänka själv. Lämna över allt ansvar till politikerna. Låt dem tala om för oss vad vi kan göra och inte kan göra. Om inte politikerna sagt att något inte är bra så är det bra.

Varför inte återgå till sportern, Stolt?

Och Maia Hirasawa vann Melodifestivalen….

Länk:
Aftonbladet om ko-fisar
Stolt om ko-fisar

Dela med dina vänner:


Submit
4 kommentarer
 1. Johan Erlandsson
  Johan Erlandsson says:

  Det här handlar om min favoritkäpphäst, den om ansvarsfördelning mellan stat, näringsliv och medborgare när det gäller att lösa miljöproblem. Varför är 99,99 % av befolkningen inne på att det är EN av dessa aktörsgrupper som fixa problemen?

  På något sätt blir den inställningen som du pekar på här extra komisk då den brukar hänga ihop med de som i regel hatar ”sosseförmynderiet”.

  Håller med om Melodifestivalens vinnare! :-) Rolig trend detta att de sätter in ”riktiga” artister i spektaklet, för två år sedan var det Tomas Andersson Wij som vann.

  Svara
 2. Eftersnack
  Eftersnack says:

  Se Mats Olsson i Eftersnack, SVT2 kl 22.25 i kväll tisdag! Repris i morgon 16.55 i samma kanal. Kan dessutom ses i efterhand på webben.
  Mats Olsson kommer i dagarna ut med en bok om fotboll.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.