Transferutsläpp och diet

Vi kan inte konsumera oss ur miljöproblemen. Även om om vi trixar med statistiken och överlåter utsläppen från vår konsumtion på Kina och andra producentländer. Ett exempel på det är hur vi mäter våra utsläpp. Sverige genererar ca 67 miljoner ton koldioxid per år, men då räknar vi inte in det som Kinas utrikesminister Yang Jiechi kallar för transferutsläpp, dvs utsläppen som genereras i Kina och andra länder som tillverkar våra prylar. Gör vi det ökar våra utsläpp enligt från Handelshögskolan med 57 – 109 miljoner ton i utsläpp.

Kina tycker att västvärlden, och särskilt USA behöver gå på koldioxiddiet. Och visst, våra utsläpp, och särskilt USA:s, är ju mycket, mycket större per person än Kinas.

CUF:s ordförande Magnus Johansson har idag fått utrymme på landets mest inflytelserika forum, DN Debatt. Eventuellt kan någon enstaka mindre del av vad han säger vara rätt. Men det drunknar i en flod av ultraliberalism som passar väldigt dåligt i Åsa-Nisse- och Maud Olofssonland. Han låter som ultraliberaler brukar låta, som inte förstår grundläggande miljökunskap. Och på sin blogg hyllar Johansson artiklen av Schück jag skrev om häromdagen, och Johan Norberg hissar Johansson på sin superliberalblogg. Låt oss förbigå det hela med skonsamhetens tystnad.

Länkar:
DN om Kinas förslag om diet för USA
CUF:s debattinlägg

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.