All time high för oljan – eller?

Sedan några år tillbaka så ingår det oftast i mina föreläsningar att jag pekar på klimatet, oljan, hälsan och vår syn på staden som skälen till att vi börjar se en förändrad syn på våra transporter.

Jag har då hela tiden haft med en bild som visat det senaste all-time-high-priset för oljan. I fjol i april stod det 75.05 dollar/fat på bilden. Nu står det 118.05 dollar per fat. Och så visar jag hur oljeprisutveklingen sett ut – med sin hockeyklubbsliknande form – som så många andra utvecklingskurvor i världen (folk som bor i städer, koldioxid i atmosfären, global vattenanvändning, mobiltelefoner, internationell turism, användning av gödning, antal utrotade djurarter, för att ta några).

Men är det verkligen all-time-high? Enligt en artikel i veckans nummer av The Economist så beror allt på hur man räknar. Deustche Bank, som har ordentiga tyska analytiker, har studerat fenomenet.

Om man tar hänsyn till konsumentprisindex så har vi precis passerat all-time-high, nämligen 118 dollar/fat. Jämför vi med producentprisindex, passerades all-time-high vid 115 dollar/fat.

Tar man hänsyn till köpkraftsutvecklingen så kunde en konsument i västvärlden år 1981 köpa 318 fat olja per år. För att komma tllbaka till den nivån idag skulle ett fat behöva kosta 134 dollar.

I USA tog energin upp 8% av amerikanernas disponibla inkomst 1980, medan motsvarande siffra idag är 6.6%. Priset på olja skulle behöva stiga till 145 dollar fatet för att man skulle komma upp till samma andel igen.

Hur mycket av den globala utgifterna man lägger på olja var 5.9% år 1980. Idag är motsvarande andel 3.5%. För att komma upp till samma andel som 1980 måste oljepriset stiga till 150 dollar fatet.

Slutligen har de ordentliga tyskarna också kollat hur väl experternas prognoser för oljepriset ett visst år stämmer. Största felet fram till nu var år 2000 då man underskattade priset med 54%. Om lägger till 54% på experternmas prognos för årets oljepris skulle oljepriset behöva stiga till 115.50 dollar fatet. Det priset passerade vi för första gången den 17 mars i år. Sämst hittills alltså!

Så med något av dessa synsätt har vi redan passerat all-time high. Och med några andra sätt att räkna måste vi upp till 150 dollar fatet. Skall vi starta en vadslagning om när det sker? Själv gissar jag på den 17 juli, dvs någon gång i sommar när bilsemestrarna startar i USA.

För att ni alla skall kunna följa utvecklingen finns från och med nu en oljepris-instrumentpanel nere till höger här i bloggen. Tack till bloggaren Bilisti för den!

Länk:

Oljeartikeln i Economist

2 kommentarer
  1. RDJonsson
    RDJonsson says:

    188 dollar/fat i fjärde stycket ska vara 118 för att det ska stämma…

    Sätt upp mig på den 7e augusti. Inga djupa insikter mer än att Europa tar semester då ungefär. Men några större förhoppningar på lägre oljepris när jag i alla fall inte.

    Svara
  2. AP Maran
    AP Maran says:

    Det är inte osannolikt att vi har ett 150 usd pris till sommaren, frågan är om det är en mellanledsblockad eller en reell marknadsekonomi, det senare är rätt osannlikt med tanke på de senaste 35 åren av marknadsreglering med regeringars samtycke.

    Jag säger inte att det saknas miljökonsekvenser, det vet vi alla, men frågan är om investeringskapaciteten baseras på en fiktiv marknad eller en reell framtida totalkostnad, här vilar jag åt det första.

    Som en sandlåda bland andra, E22an väntar till 2019, hinner vi ställa om tills dess?

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.