Biobränslen räcker i Sverige

Idag har jag varit på Skånes Energiting och hållit i en session om energieffektivisering och alternativa drivmedel. Tomas Kåberger, generaldirektör för Energimyndigheten, höll inledningsanförandet coh gav lite positiv input till alla miljöproblem.

Till alla exponentiella kurvor med utvecklingstendenser som inte är positiva (koldioxidutsläpp, vattenförbrukning etc) som jag skrivit om tidigare, kan jag nu foga två mycket positiva; utvecklingen av vindkraftel och solel som båda går mycket snabbt. Utbyggnaden av solcellsel är idag större än utbyggnaden av kärnkraft, och det byggs mer vindkraftel än gaskraftverk för att ta några fakta.

Två gånger under dagen, både på seminariet jag själv höll i, och på ett annat, fick jag klart för mig att för svensk del kan vi klara att få fram biobränsle som räcker till hela vårt bränslebehov för transporter, utan att ta odlingsmark i anspråk. Det handlar om att använda restprodukter av olika slag, t ex från skogspruket, för förgasning, och sen göra syntetiskt biobränsle av det.

Och så ser det ut som om morgondagens FRA-rysare blir ett jaså – dvs återremiss. Fega borgerliga ledamöter som egentligen vill rösta nej, vågar inte utan yrkar på återremiss. Rösta nej direkt – så slipper vi eländet nu!

Och i DI har ett två ytterligare gamla avdankade industrimän, och en avdankad professor, uttalat sig igen om att koldioxiutsläppen inte är något problem. Gunnar L Johansson, en gång i tiden VD för Volvo, innan delningen, och Ove Eriksson, fd direktör på ABB Atom, tillsammans med prof em Erik Olsson tycker vi skall satsa på kärnkraft och vätgas, för att ”behålla en stor del av jordens fossila energitillgångar för utnyttjande av kommande generationer”. Dock pekar de klokt på att lagring av koldioxid inte är löst, och förefaller svårlöst.

Vad skall vi med klimatforskare till när det finns avdankade direktörer?

nk:
DN om FRA
Dirrarna som dillar i DI (finns ännu inte på webben…DI kanske skäms..)

5 kommentarer
 1. Anonymous
  Anonymous says:

  ” .. för svensk del kan vi klara att få fram biobränsle som räcker till hela vårt bränslebehov för transporter, utan att ta odlingsmark i anspråk”

  Mer detaljer tack, det finns forskning som ger annat resultat.

  Svara
 2. Bengt Axmacher
  Bengt Axmacher says:

  Om Du har fått klart för dig att vi för svensk del kan få fram biobränslen så det räcker för hela vårt transportbehov, så tycker jag att du skall redovisa dina källor och vad detta häpnadsväckande yttrande baserar sig på. Har hittills inte hittat några sådana uppgifter, alla andra tycks ense om att det inte är möjligt.

  Svara
 3. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  JAg tror fortfarande att alla är ense om att biobränslen globalt bara kan stå för ca 25%. Men Sverige har goda förutsättingar med skogsråvara etc.

  Återkommer när jag fått fram referenser! JAg blev lika förvånad som du!

  Svara
 4. Vincent
  Vincent says:

  Eller som Bertrand Russell sa:

  ”Världen befinner sig i sitt eländiga tillstånd därför att de okunniga är så säkra på sin sak medan de kloka är så fyllda av tvivel.”

  Något att tänka på båda sidor av klimatdebbaten.

  Svara
 5. Vincent
  Vincent says:

  Eller som Bertrand Russell sa:

  ”Världen befinner sig i sitt eländiga tillstånd därför att de okunniga är så säkra på sin sak medan de kloka är så fyllda av tvivel.”

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.