Andra klassens trafikanter i det vackra vintervädret

Idag har vi promenerat runt i ett vinterskrudat Lund. Och tyvärr fått konstatera att inte ens cykelstaden Lund sköter sina gång och cykelvägar på ett bra sätt. Alla större bilvägar är helt fria från snö och is. Men gångbanor och cykelvägar är oftast glashala. Det skulle behövts ett gediget sandningsarbete, så skulle akuten fått jobba betydligt mindre.

Vi måste bryta denna djupt rotade ensidiga prioritering av biltrafiken i alla lägen. Igår och idag har säkert ett antal benbrott och armbrott skett på grund av att gång och cykelvägar inte ges samma prioritet som bilvägarna.

Om inte ens Lund som har landets största färdmedelsandel cyklister klarar detta så är det illa.

(I går kväll tog vi tåget till Eslöv för en middag hos goda vänner. I min barndomsstad var gångbanorna betydligt trevligare att promenera på.)

2 kommentarer
 1. Anders
  Anders says:

  En aspekt på frågan om denna prioritering är att vi bilister, förutsatt att vi sköter våra kort rätt, dvs. kör lugnt och försiktigt, är mycket mera skyddade om vi trots allt ”halkar till” på en inte ännu sandad, snöröjd, eller saltad väg, än vad en cyklist är. Eller en fotgängare.

  Vi omges av en hel karossstruktur etc etc. till skillnad från då vi som cyklister eller fotgängare endast omges av … klädesplagg, därunder hud och vissa mjukdelar. Under det finns sedan just benstrukturer och inre vitala organ som är både ömtåliga och starka, men som om skada uppstår, också sätter oss ur funktion. Ja, huvudet har dock inte så mycket mjukdelar som likt en airbag i en bil kan skydda vår kanske viktigaste kroppsdel – hjärnan, vid en olycka där man ”halkar till”, ramlar och slår sig…

  Så frågan är – vad borde prioriteras, om det nu är en fråga om resurser, fotgängare och cyklister eller bilister?

  Svara
 2. Karolina
  Karolina says:

  Håller helt och hållet med om att cykel- och gångbanor borde prioriteras. Jag bodde i Eskilstuna en period och på morgonen när det hade kommit snö var alltid cykelvägarna plogade långt före bilvägarna. Antar att olika kommuner ser på det på olika sätt.
  En annan aspekt är: visst orsakar hala cykel- och gångbanor benbrott m.m. Däremot kan en bil som inte kan bromsa orsaka betydligt värre skador än så…

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.