Dax att lägga i backen

Som läsare av den här bloggen vet, så läser jag en stor mängd tidningar och tidskrifter. Och en av favoriterna heter Economist. Så här såg omslaget ut för några veckor sedan.

Det stup som världen står vid enligt Economist handlar om den ekonomiska krisen. Men jag tycker att den handlar om minst två andra stup också: klimatet och oljan. (Hur många hade gissat på det?)

Att klimatet ligger i riskzonen, om vi inte får politikerna att börja backa från stupet, och det omedelbart, börjar bli allt mer uppenbart. Det möte som skall hållas i Köpenhamn om ett år blir ett vägskäl. Lyckas vi inte där kan det bli riktigt illa. Och då skall man veta att det man skall enas om där är att försöka stabilisera koldioxidhalten på 450 ppm. Och nu tycks de flesta forskare eniga om att vi måste ner till 350 ppm – och vi ligger redan på 385…..

När det gäller oljan så tycks vi också stå allt närmare branten. Många rapporter pekar nu mot att vi når peak oil inom några år, och att konsekvenserna kan bli allvarliga, om vi inte lyckas effektivisera vårt energibehov. Senast kom en rapport från engelska industrin som pekar ut peak oil som ett större hot än terroismen. Man menar att Storbrittanien når peak oil redan 2012 och att det då finns risk för ”potentiellt ödeläggande konsekvenser”.

När peak oil kommer är omtvistat – vissa bedömare menar att det ligger årtionden framåt, eftersom marknaden reglerar detta genom att priserna ökar, och vi effektiviserar bilar och maskiner så att de drar mindre bränslen.

Nästa vecka kommer IEA, International Energy Agency, med sin årliga publikation World Energy Outlook. Redan nu har det läckt ut att man där pekar på 9% minskning av oljeproduktionen.

Dax att backa – fort.

Länkar:

Guardian om den brittiska rapporten

Veckans affärer om World Energy Outlook

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.