Alla städer vill sticka ut – på samma sätt

Idag har jag varit i Köpenhamn, på Islands Brygges kulturhus och hållit årets 40:e, och sista, föredrag. Det var på ett möte för ett Interregprojekt, IBU Öresund, där svenskar och danskar tillsammans skall arbeta för att skapa en bättre stadsplanering och trafikplanering i Öresundsregionen.

Vi var fyra föredragshållare, med lite olika perspektiv. Helle Juul från danska hyllade arkitektbyrån Juul/Frost diskuterade stadsutveckling med exempel från olika egna projekt. Hon kom in på problemet att många städer blir allt mer lika, ju mer deras önskan om att vara olika är. Alla vill helt enkelt sticka ut – på ungefär samma sätt.

Jan Sturesson från Öhrlings Pricewaterhouse Coopers pratade om stadsplanering ur varumärkessynvinkel. Bättre spännande än vacker – var ett av tipsen. Och att hantera sitt ”Gossip Management”. I dessa båda sista grenar finns det ett tydligt exempel här i Skåne – och det gäller den gamla fighten mellan Malmö och Lund. Här har Malmö definitivt vunnit grenen spännande, men också hanterat sin ryktesspridning bra – det pratas helt klart massor om Malmö. Trots att Lund idag faktiskt hängde kvar som kulturhuvudstadskandidat tillsammans med Umeå.

Helle Søholt, VD på Gehl Arkitekter, en annan hajpad dansk byrå, diskuterade bland annat hållbarhetsaspekter och vi kände båda klart släktskapen i vårt tänk. Inte så konstigt kanske, byråns skapare Jan Gehl, har ju skrivit klassikern ”Livet mellem husene”, och den är ju en av de skrifter som man som student vid LTH fick stifta bekanskap med i kurser om stadsbyggnad och trafik.

Skall bli intressant att följa vad projektet kan ge för effekter. Vi var alla eniga att det krävs regionalt ledarskap för att man skall lyckas – och var hittar vi ett sådant, som vill och kan driva stadsbyggnadsfrågor?

Mitt eget huvudbudskap var att regionens trafiksystem måste vara robust på det sättet att det kan klara påfrestningar som ökade energipriser och höjd koldioxidskatt. Och då räcker det kanske inte att bara sticka ut!

Eftersom det börjar lacka mot jul kan jag inte undanhålla er en ny jullåt som har möjlighet att bli en julrocksklassiker (kanske inte som Fairytale of New York, med Pouges och Kirsty MacColl men ändå). Det handlar om Hives och Cyndy Lauper:s nya ”A Christmas Duel”. Fast ändå, den kan kanske bli samma klassikertyp, med en inledningsfras som ”I bought no gift this year, and I slept with your sister…”, och trots att Pelle Almqvist inte är lika packad som Shane McGowan.

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.