Är julhandeln sämre än vanligt?

Julhandeln sägs vara lite ”sämre” än vanligt i år. Vet inte om det precis märktes idag när jag var på stan för att bl a köpa sandaler till sonen inför resan till Australien. Fick intrycket av att många laddade för samma köpfest som vanligt. Dvs alla som inte drabbas av varsel och uppsägning.

Visst är västvärldens konsumtion ett problem, ur hållbarhetssynvinkel. Stora delar av medelklassen har allt vi behöver, och att köpa mer är så billigt att vi kan fortsätta ändå. Till och med min fru, som tidigare haft svart bälte i shopping, har börjat förstå att det inte är hållbart.

En del av lösningen är förmodligen att varorna får sitt rätta pris, dvs det pris som också innefattar miljökostnader, sociala kostnader och andra externa effekter. Det betyder att arbetarna i Asien får bättre betalt, att kostnaden för transporterna innehåller verkliga kostnader för utsläpp, olyckor etc.

Undrar när ”shopping” blev en sysselsättning med ett värde i sig? Det handlar inte om att vi handlar för vi behöver något, utan att vi handlar för att fylla ett tomrum i vår själ.

För inte blir vi lyckligare av alla prylar?

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.