Blå dimma och vykort

Trafikplanering och stadsplanering här i Australien liknar mycket amerikansk trafikplanering och stadsplanering. Breda gator med kanske 6 körfält rakt igenom stadens utkanter, intill bostäderna, är det vanligaste sättet som utfarterna ser ut. Folk bor i egna hus, vilket ger en enorm urban sprawl runt städerna. Detta trots att husen ligger tätt, mycket tätare än i Sverige. Villa mot villa med kanske tre meter emellan, och små trädgårdar. Skulle vara kul att veta vad exploateringstalet är.

Allt detta tänkr jag på idag när vi åker ut på en utflykt till Blue Mountains, som fått sitt namn efter den blå dimma som eucalyptusträden släpper ut. Vi är 13 personer i en 4-hjulsdriven buss, som verkar närmast ryskbyggd.

Vi åker runt och ser vilda kängurur i nationalparken, som man kan komma så nära som fem meter. Vi ser fantastiska utsikter över dalen, vi lär oss om eucalyptusträden (det finns ca 600 arter, och koalorna gillar bara 10%), vi ser spåren efter de enorma skogsbärnderna för två år sedan, vi ser tea-tree-buskar osv, och allt är faktisk ganska kul och intressant.

Dagen avslutas på en djurpark där man kan klappa tama koalor och kängurur, och till och med det känns kul.

När vi kommer tillbaka till Sydney börjar staden spärras av inför kvällens firande. Redan i morse, 07.30, köade folk för att få de bästa platserna i parken bakom operahuset.

Nu har vi skrivit alla vykorten klara och snart skall vi gå till den italienska restaurangen.

Dela med dina vänner:


Submit
1 kommentar

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.