Pjoiing och O-bahn

Trafikljusen vid övergångsställena i Adelaide har en signal som låter pjoiiing (som ett ljud från ett TV-spel) när det är dags att gå över. Annars är Adelaide en ganska trevlig stad, med universitet, ett rutnätsmönstrat innestadsområde på ca 3×3 km som ligger inne i ett bälte av parker.

I går när vi kom hit var vi ganska mosiga efter mer än 30 timmars resande. För att inte somna hann vi med att åka spårvagnen från city ut till kusten och den lilla semesterorten Glenelg. Det var 31 grader varmt och många badade. Vi åkte tillbaka in till centrum och åkte sedan spårbuss som är en buss som har små styrhjul på sidan och därmed kan köra på en smal bana och tar mindre plats, och blir som en spårvagn. En av finesserna är att när banan tar slut blir bussen en helt vanlig buss.

(bild PG Andersson)

Ursprunget till denna bana finns i Essen i Tyskland,och heter O-bahn. Konstigt nog kallas den för O-bahn även här. PG påminde mej om att jag faktiskt kört en sådan buss i Essen vid ett studiebesök. Det finns också några mindre system i Storbrittanien.

Idag när PG skulle fördjupa sig i spårbuss och spårvagn har familjen Ljungberg varit och fixat ett nytt lås på en Samsoniteväska som pajade vid flygningen. Sen var vi på Central Market, som är stadens saluhall. Där handlade vi mat till den picknick vi planerade.

Picknicken intogs i stadens mycket vackra botaniska trädgård. Goda ostar, suverän mango, rosévin från Barossa Valley norr om stan, focaccia, fruktsallad blev en utmärkt lunch.

I botaniska trädgården fanns ett ganska nytt regnskogshus, med en stor konstgjord regnskog. Vi gick in trots att vi skall ut i ett par riktiga regnskogar också.

Efter lunch gick vi till Art Gallery, med australiensisk samtidskonst. Mycket bra konst, och jag konstaterade att jag trots ett ganska stort konstintresse, inte kände till en enda från Australien.

I morgon skall vi hyra en bil och börja köra söderut mot Melbourne. Vi börjar med besök i vinregionen McLAren Vale där vi skall besöka några vingårdar, bland annat Mollydooker, som gör några av mina favorit-shirazer.

Dela med dina vänner:


Submit
1 kommentar
 1. Leif
  Leif says:

  Låter som ni har det väldigt trevligt där nere.

  Du har säkert varit med om fler platser med för oss i Sverige underliga ljudsignaler på trafikljusen än vad jag har hunnit med. I sommars var vi ett gäng från Unga Hörselskadade i Vancouver där fågelläten användes när man fick gå över gatan. Från lokalbefolkningen fick vi veta att de infört ljudsignalen för att den var anpassad för husdjuren. Dock var ljudet inte det bästa ur perspektivet hörbarhet för människor med nedsatt hörsel då nedsättning på höga frekvenser är vanligast. Därtill efter några dagar i centrala Vancouver hade man tillslut ingen uppfattning om det var fåglar eller trafikljus man hörde. :)

  God jul

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.