Krokodiler, linbanor och tåg

Krokodiler är vanliga här i Queensland. Det finns två sorter: sötvattens- och saltvattenskrokodiler. Saltvattensvarianten är störst och farligast. Detta och mycket annat fick vi lära oss idag på sista utflykten i Australien. Vi var först på Hartleys krokodilfarm. Man fick åka båt över en stor damm där saltisarna höll till. Och så matades de från båten och vi kunde ta bilder när halva krokodilen var över ytan. Det mest spännande var att se när krokodlerna matades. Då utbröt ett oerhört tufft slagsmål bland krokodilerna. Och de bet varandra tvärs över huvudet. DEt låter läbbigt klack/klong-ljud när käkarna slår ihop.

Å andra sidan fick vi också krokodilkött tll lunchen – smakade som mittemellan fisk och bläckfisk.

Nästa stopp var att resa med en 7,5 kilometer lång linbana över den regnskog som finns här. Vid ett par mellanstationer kunde man gå av och promenera runt på broar högt upp i skogen. Fascinernade ljud, fuktigt som en bastu och mycket vackert. På en mellan station finns ett interaktivt center där mna kan lära sig mer om regnskogen. Jag klickar mer fram på en av stationerna och lär mig att regnskogens utbredning har varierat med klimatet under 16000 år. Då var det ca 4 grader varmare här, och mer regnskog. Det fanns ingetntiong om vad som förväntas framöver.

Där linbanan slutar ligger den lilla orten Kuranda. Den blev under 60- och 70-talet ett tillhåll för hippies och den marknad de startade finns kvar. Idag är Kuranda en veritabel turistort.

Från Kuranda åkte vi sen med ett Kuranda Scenic Railway ner till Cairns.Järnvägen byggdes på 18880-talet för att blandannat kunna frakta timmar. Den en timme och 20 minuter långa resan är trevlig med vacker utsikt. Dessutom har hustrun bokat oss i Gold Class, vilket blanannat innebär fria drinkar och tilltugg….

I morgon åker vi till Singapore, stannar en natt. Sen hem mot Sverige.

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.