Peak oil var i juli 2008

Enligt Kjell Aleklett peakade oljeproduktionen i juli förra året. Det framgår av en artikel i gårdagens DI.

Lösningen är enligt Aleklett elbilar. Och det kan naturligtvis hjälpa en del för den del av oljan som används till bränsle för bilar. Men oljan används till så mycket annat. I stort allt du konsumerar är oljedopat på något sätt. Tangentbordet jag skriver detta på är av plast – dvs olja. Och i stora delar av världen är oljan en mycket viktig del i energimixen. Det går åt olja för att värma växthusen, för att tillverka gödning osv.

Länge har Aleklett pratat för döva öron. Ekonomer brukar alltid låtsas som om prismekanismen på något sätt löser problemet. Det är bara delvis sant. Med det extrema oljeberoende vi har är det bråttom att komma bort från oljeberoendet. Att det skall kunna ske utan effektiviseringar och livsstilsförändringar kan nog inte ens IVA tro på….

Länkar:
DI-artikeln om peak oil
Alekletts blogg

Dela med dina vänner:


Submit
4 kommentarer
 1. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  Jo visst är det så. Men förmodligen ökar priset raskt när lågkonjukturen börjar vika och efterfrågan ökar.

  Men logiskt sett borde ju bar det skäl att man passerat peaken utlösa en drastisk höjning…

  Svara
 2. Morrica
  Morrica says:

  Marknadslogik är inte som annan logik. Vad hände med Tegströms projekt i Härnösand på åttiotalet, tro? Ett hus och en bil drevs med vindproducerad el, och bilens avgaser bestod av vatten. Jag minns tv-bilder där vatten ur avgasröret samlades upp i ett glas för att visa hur rent det var.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.