Våra val betyder faktiskt en hel del

Fortfarande trött idag. Gårdagen försökte jag komma in i rytmen genom att spela gitarr på Trivectors julgransplundring för trettio Trivector-barn och lika många vuxna – en tradition sedan flera år. Och alltid lika trevligt.

Trött blir man också på Dagens Industris ledare idag: ”Våra egna val betyder ännu lite för klimatet”. Texten går ut på att flygresenärer som ”klimatkompenserar” är ointressant eftersom ”problemet är att detta bidrag är så litet att att det är helt försumbart. Samtliga svenska utlandsresor står för bara 0,02 procent av de globala utsläppen”.

Det riktigt stora problemet är att så kan man resonera om massor av olika aktiviteter, de står bara för 0,X procent av utsläppen. Utsläppen från Eslöv, t ex är säkert bara 0.000x procent av de globala utsläppen och alltså behöver vi inte bry oss. Utsläppen från jordbruket i Småland är säkert också bara 0,000X procent av de globala utsläppen osv.

Att man inte bara kan fortsätta som vanligt och så bara klimatkompensera är självklart. Men om man försöker minska sina utsläpp, och sen dessutom vill klimatkompensera resten, är det bättre än att inte bry sig alls. Jag vet att våra flygresor till Australien genererat stora utsläpp, men anser absolut att de 2500 kr/person vi betalat för CDM-rätter, är bättre än att strunta i att kompensera.

Sen är siffran 0.02 procent förmodligen underskattad. Om man räknar med koldioxidekvivalenter, bör flygets utsläpp multipliceras med ca 2,5.

Men som jag tidigare påpekat flera gånger – det räcker inte att vi alla gör allt vi kan. Det krävs också förändringar i de strukturer som styr vårt handlande. Och ju mer globala åtgärder desto bättre.

PS. Det är en vecka kvar på ansökningstiden för de nya tjänster vi på Trivector annonserar i både Stockholm och Lund DS

Dela med dina vänner:


Submit
6 kommentarer
 1. Lena Pehrs
  Lena Pehrs says:

  Ja, är det inte fiffigt att ett tal delat med ”oändligheten” går mot noll? Ingen människa i sig självt kan ju egentligen generera så stora utsläpp att det är någon idé att minska på dem… Pinsamt att folk som får utrymme på ledarsidor inte har bättre analytisk förmåga än så.

  Svara
 2. Emma Jonson
  Emma Jonson says:

  Exakt så känner jag också varje gång någon ledarskribent påpekar hur dumt det är att vi satsar dyra pengar på att minska utsläpp när vi ändå bara står för en så liten del! Tänk om man resonerade så när det gäller riksdagsvalet: min röst är ju bara en av flera miljoner, det spelar ändå ingen roll om jag går och röstar eller inte. Jag anser att man i sådana fall ska använda sig av ”pliktetik” snarare än ”konsekvensetik”. Jag går inte och röstar för att min enda röst har någon faktisk påverkan åt ena eller andra hållet. Jag röstar eftersom jag tycker att det är en bra sak att vi har rösträtt och för att jag ser det som min plikt att rösta. Likadant är det med koldioxidutsläpp. Man ska inte fokusera på hur stor del av världens utsläpp mina resor/konsumtion/matvaor leder till, man ska isåfall hellre tänka på vilken princip man vill stödja.

  Däremot tror jag inte att det är möjligt att lösa klimatproblemet genom att lägga ett personligt ansvar på alla enskilda människor i världen. Precis som Christer skriver måste det ske stora strukturförändringar som inte enskilda privatpersoner har möjlighet att genomföra.

  Svara
 3. Anonymous
  Anonymous says:

  Efter att ha sökt jobb hos er och ha fått ett väldigt oprofessionellt och rent ut sagt otrevligt svar, direkt från Christer, känner jag att det inte finns en framtid att hämta på ett ställe där man behandlar sina potentiella arbetskollegor på det viset! Christer..Du må vara VD och väldigt ”smart/bra” på det du gör, men du bör verkligen tänka på hur du bemöter ngn som i framtiden skulle kunna vara en tillgång för ditt företag. Allt man gör lämnar avtryck. Fast man är VD ska man inte sätta sig själv på alltför höga hästar och vara medveten om de avtryck man faktiskt lämnar..

  Svara
 4. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  Oj!

  Vi bemödar oss alltid om att behandla våra sökanden superprofessionellt! Vi brukar tänka just så, att man vet aldrig hur det blir i framtiden.

  Jag blir naturligtvis nyfiken på hur jag kunnat såra någon på detta vis.

  Eftersom jag inte vet vem du är så kan du ju höra av dig direkt till mej så jag får höra hur du uppfattat det hela.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.