Vi hittade inte Nemo

I går kväll strålade vi samman i Cairns. Medan vår familj varit i Ayers Rock och Alice Springs, har vår medresenär PG åkt tåg Sydney – Brisbane – Cairns.

I morse blev vi hämtade för att en utflykt till Stora Barriärrevet. Totalt sett en fantastisk och oförglömlig upplevelse. Att snorkla på revet med alla vackra fiskar, sköldpaddor etc är helt enkelt fantastiskt.

Det finns en mycket stor medvetenhet hos arrangörerna om vikten av att skydda korallerna, och det talas mycket om att man inte får gå på dem, bryta av dem, slänga fimpar etc. Men att själva turen inte är särskilt hållbar tänker man inte på.

Vi åker i en snabbgående katamaran som tar oss 40 km ut till det yttre Barriärrevet, på ca 1,5 timme. Denna typ av båtar är inte miljövänliga, och jag brukar försöka undvika dem. Att köra så fort i vatten, med denna stora båt kräver mycket stor energimängd. Och dessutom så gör jetstråledriften att man slår sönder massvis med plankton.

Vi åker ut till en stor pontonflotte som är förtöjd på Moores Reef. Där snorklar vi och tittar på fiskar, åker med en halvubåt med glasväggar, äter en god lunch, snorklar igen och sen åker vi tillbaka. Vi såg många vackra fiskar, men ingen Nemo, dvs en clownfisk.

I morgon skall vi på resans sista utflykt (bortsett från ett dygn i Singpore), till regnskogen Kuranda och åka linbana och tåg genom regnskogen, och besöka en krokodilfarm. Arrangören säger i sina broschyrer att man är en Eco-arrangör och man anger hur stort det ekologiska fotavtrycket är för de olika aktiviteterna är. Men även här missar man helheten – att de flesta besökarna kommit hit med flyg….

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.