Vin och skogsbränder

”- De senaste åren har det blivit torrare och torrare här South Australia, säger Russel som är en av trotjänarna på vingården Mollydooker där vi tillbringade tre timmar dan före julafton. ”Det är inte alls lika grönt som det var tidigare”. Mollydooker är en vingård i distriktet Mc Laren Vale, söder om Adelaide. Distriktet är betydligt mindre känt än Barossa Valley, några mil norrut, nordost om Adelaide, men här görs en hel del prestigeviner och kultviner.”

Så här skrev jag den 23 december när vi var på plats i Australien. Nu läser jag att torkan varit extra svår de senaste veckorna och att man räknar med att kanske 70% av druvorna i Mc Laren Vale är förstörda. Förmodligen blir det ännu sämre med Mollydooker vin i år. Dags att åka över till Danmark och handla de som Steen Rasmussen på Wine Company har kvar….

I Yarra Valley, norr om Melbourne som vi besökte 5 dagar senare, har flera vingårdar fått delar av, eller hela sina vinodlingar, förstörda av elden. Av de vingårdar vi besökte har Stick fått det mesta av sina odlingar förstörda. Och Domaine Chandon (ägda av samma företag som äger Moet Chandon) har fått en del av sina druvor förstörda.

Värmeböljan förra året var ”den värsta på 3000 år i Australien”, och nu är det tydligen ännu värre. Och till det kommer de våldsamma bränderna som följt på torkan.

Australiens klimatminister Penny Wong säger att utvecklingen följer forskarnas prognoser. ”11 av historiens varmaste år har infallit under de senaste 12 åren” säger hon.

Men alla vill inte tro på detta. En vinmakare i Mc Laren Vale, som har historiska data sedan 1891, säger att skörden 2008 startade samma dag som den gjorde 1908. Och att man hade liknande hetta 1934.

Men fakta kvarstår, det blir varmare.

Länkar:

Wine spectator om hur värmen påverkar de Australiska vinerna
Wine Spectator om hur bränderna slår mot vinmakarna
DN om det Australiska extremvädret
DN2 om extremvädret
Expressen om extremväder

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.