Kollektivtrafiken är på G

Pratade på en kollektivtrafikkonferens i Stockholm idag. Konferensen innehöll ovanligt många intressanta inlägg. Faktiskt känns det som om något är på gång. Hade det inte varit för de okänsligt ideologiska förslagen om avreglering (dags att som Obama säger övergå till ”evidenced based policy”?) så skulle det nog kunna bli riktigt bra.

Kollektivtrafikbranschens samarbete för fördubbling av kollektivtrafikandelen lovar gott. Ett samarbete helt enligt regelboken för hur man skall få saker att hända. Charlotte Wäreborn Schultz har fått liv i gamla SLTF, som nu heter Svensk kollektivtrafik.

Dagens roligaste var den gamle moderatledaren, numera ordf i SJ, Ulf Adelsohn som höll ett brandtal för att behålla järnvägsmonopolet på det statliga stamnätet, ”av ideologiska skäl”. Det är intressant att se hur en person som inifrån lärt sig hur branschen fungerar drar samma slutsatser som de forskare som studerat avreglering i England – det blir bara sämre och dyrare.

Dagen avslutades med att några i det nybildade nätverket för spårvagnstrafik bjöd med mig till en middag på riksdagshusets restaurang. Trevligt och givande.

Dela med dina vänner:


Submit
2 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.