Långsiktig eller kortsiktig?

Min lunch i går med Troed Troedsson, grundare av Paradigmmäklarna, utmynnade i tre trevliga idéer som vi bestämde att fortsätta att utveckla. En ny form av job rotation, en idé om ett företagsspel och så en simuleringsidé.

Vi konstaterade att vi båda håller många föredrag, men mina ca 40 om året räcker inte långt i jämförelse med Troeds kanske 200. Fantastiskt att han hade tid för en lunch. Fast mina resor är nog mer hållbara …

Vi diskuterade också en massa annat kul och intressant. När vi kom in på bilindustrins kris tyckte jag att de med lite mer långsiktighet borde ha kunnat förstå och tolka tidens tecken på ett bättre sätt.

– Fast jag brukar säga precis tvärt om, sa Troed. Om bilindustrin inte varit så långsiktig, med extremt långa produktutvecklingscykler etc så hade de mycket enklare kunnat ställa om. Mer kortsiktighet.

Funderade senare på om det finns andra liknade sätt att betrakta andra samhällsprocesser. Och visst är det så. Vi sitter ofta fast i gamla tankemodeller och arbetssätt. Forskarna kallar det stigberoende. Vi gör som vi alltid har gjort. Och politikerna fattar beslut som de alltid har gjort. Därför är det så svårt att vända utvecklingen i hållbar riktning.

Vi borde tänka mer som Einstein: ”Vi kan inte lösa problemen med samma tillvägagångssätt som skapat dem!” Vi kan t ex inte lösa problemet med för mycket trafik med att bygga nya vägar!

För att hålla kursen mot det långsiktiga målet måste vi hela tiden utvärdera möjligheterna att med hjälp kortsiktig kursändring styra åt rätt håll.

Dela med dina vänner:


Submit
6 kommentarer
 1. Anonymous
  Anonymous says:

  Tänka som Einstein?
  ”Einsteins magiska vår i Bern hade öppnat för nya mer radikala slutsatser, för kvantfysikens osäkra värld. Bohr avskaffade naturlagarna och ersatte dem med sannolikhet och slump. Sedan satte Werner Heisenberg allt i gungning när han visade hur skeenden vi iakttar påverkas av att vi observerar dem. Världen var alltså inte längre objektivt sann.
  Men Einstein vägrade envist att acceptera det han satt i rörelse. Maniskt upprepade han ”Gud kastar inte tärning”.
  Bohr lär till sist ha fräst tillbaka: ”Jo, universum är ett enda stort casino.” Einsteins beundrare började betrakta honom som en konservativ gammal dinosaurie. En av dem, Wolfgang Pauli, förklarade situationen: ”Einstein bär på den filosofiska fördomen att ett tillstånd som kallas verklighet under alla omständigheter kan definieras objektivt.”

  I Expressen i söndags av Av Per Wirtén

  Svara
 2. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  Nja, det var bara när det gäller det klassiska uttalandet om att använda samma åtgärder som orsakat problemet för att försöka lösa dem som jag tycker vi skall lyssna på Einstein. I övrigt tycks han ha varit en konservativ natur.

  Svara
 3. Erik Sandblom
  Erik Sandblom says:

  Den kortsiktigaste och hållbaraste kursändringen är att cykla mer!

  1. Hälften av befolkningen i Sverige bor inom fem kilometer från sina arbeten. Källa infrastrukturpropositionen 2008 sidan 150
  2. Hälften av alla bilresor i Sverige är kortare än fem kilometer
  3. Hälften av alla bilar på vägen i Sverige har bara ensam förare, inga barn eller andra passagerare. Källa RES 2005-2006 Den nationella resvaneundersökningen sidan 19
  4. Hälften av befolkningen bor inom fem kilometer från en järnvägstation
  5. Fem kilometer tar 15-20 minuter att cykla
  6. 80 procent av befolkningen över 30 år är otillräckligt fysiskt aktiva varav 15-30 procent är helt fysiskt inaktiva. Sjukgymnast och Gröna bilister: Inte bilen under milen
  7. Det bästa sättet att öka säkerheten är att få fler att cykla.
  Ecoprofile: Nederländerna: Världens säkraste cykelland

  Svara
 4. Emma Jonson
  Emma Jonson says:

  På tal om cyklande: kan göra reklam för naturskyddsföreningens cykeldag lördagen den 18/4 i Göteborg vid Stora Teatern! Gratis cykelservice, underhållning cykelbytarmarknad för barncyklar!:) Allt för att uppmuntra cyklande i staden!

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.