Likadana individualister allihop

Svenskarna är världens mesta individualister. Det konstateras varje år i World Values Survey. Vi är mest sekulariserade, mest självständiga, mest individualister i hela världen. Läser om detta i DI:s weekendbilaga, där man konstaterar att denna utveckling bygger på tre hörnstenar: Luther, välfärden och jante. De här byggstenarna har gjort oss tillräckligt rika, trygga med vår välfärd och jämlika nog att bekymra oss om självförverkligande.

Visst stämmer det ganska bra med Maslovs behovshierarki? Vi har klättrat högst upp – men är vi lyckligare för det? Vi har flest skilsmässor i världen (55% av äktenskapen går i kras), flest barn födda utom äktenskapet, flest samborelationer och flest singelhushåll.

I Sverige är vi beroende av staten, vi har dagis, äldrevård, socialbidrag, studiebidrag, barnbidrag – allt sådant som varit nödvändigt för att göra oss oberoende av varandra. Det lutheranska arvet gjorde oss till flitiga och sparsamma. Kombinerat med detta gav oss det socialdemokratiska systemet, med sina idéer om att hjälpas åt, om korporativism etc, en professionaliserad trygghet när det gäller att hand om oss, som gjorde att vi på vägen tappade en del av omsorgen om varandra.

Funderar över vad detta kan betyda för möjligheten att skapa en hållbar framtid. Kommer det vara möjligt att mobilisera oss för att ändra på våra självständiga liv? Kommer vi att i stället lita på att staten fixar även detta problem för oss?

PS Nu är vi 35 medlemmar på Sustainable Transport Sweden. DS

Länk:
World Values Survey

Dela med dina vänner:


Submit
6 kommentarer
 1. Anonymous
  Anonymous says:

  Kul att läsa om, men en liten kommentar: att vi inte är gifta när vi får barn i Sverige hänger väl snarare ihop med att vi är så sekulariserade (enligt diagrammet) och inte för att vi skulle vara olyckliga. Äktenskap förefaller vara ett dåligt mått om det är lycka man vill mäta.

  Svara
 2. mafrmalmo
  mafrmalmo says:

  Hej Christer, mycket intressanrta iakttagelser. Tror du det ligger ett motsatsförhållande i häg självständighet och förmågan att mobilisera kraferna för en hållbar samhällsutveckling?
  Jag är tveksam. Tror däremot att en hög grad av de grundläggande behoven tillfredställda (du nämnde Maslow) är en förutsättning för att fokusera på förändring. I de delar av världen där man är fullt upptagen med att finna mat för dagen har man förmodligen mindre fokus på hur man kan förändra lokalsamhället i en mer hållbar riktning, men jag kan ha fel:-)

  Svara
 3. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  Nej jag tror också att det krävs självständinga människor för att orka ta tag i t ex hållbarhetsproblem. problemet är väl snarast att vi bara är sjlvständiga inom de områden vi vill. Resten lämnar vi över till staten att sköta…. Och kanske hamnar också miljöproblem inom detta område?

  Svara
 4. Theodor
  Theodor says:

  Men Maslows behovstrappa saknar vetenskapligt stöd: http://www.vof.se/folkvett/19992maslowmyten

  Angående lyckan så brukar Sverige i undersökningar hamna bland de mest lyckliga länderna. Dock är inte rikedom någon garanti för lycka eftersom många rika länder hamnar betydligt lägre. Dock finns det en tydlig skillnad i rikedom om man jämför den övre halvan med den nedre. Men det kan hänga ihop med att rika länder tenderar att vara demokratier snarare än att lyckan följer rikedomen. Åtminstone över en viss nivå verkar mer rikedom på sin höjd ge en måttlig lyckoökning.

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/har-bor-varldens-lyckligaste-manniskor-1.641804

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.