Mossrivning är också konst

Fem dagar med skön vårvärme. När hade vi en sådan påskhelg? Kan inte minnas någon i alla fall. Lite skum blir man ju på den sköna värmen. Är det en effekt av klimatförändringarna, eller bara en slump bland den normala värdervariationen, som gett oss dessa fina dagar?

Själv är jag nöjd efter att har rivit 25 säckar mossa från gräsmattan i Barsebäckshamn, hamlat en pil (sent, jag vet, men den brukar klara sig), och varit på konstutställning på Häckeberga slott och köpt Joakim Strömholms klassiska bild av Ulf Lundell, midsommardagen 1967.

Strömholm var på plats och berättade för oss om hur bilden kommit till. Som 20-åring var detta ett av hans första fotojobb att följa med Lundell på turné och fota. Midsommarafton hade varit ganska glad, och på morgonen skulle man gå och bada. Lundell slänger på sig sin midsommar-outfit: badbyxor, fårskinnspäls och hatt. Och börjar spela i väntan på resten av gänget. Och Strömholm knäpper bilden.

Nu är det tillbaka till verkligheten. Skall prata på kollektivtrafikdagen i Stockholm på onsdag, (tänker bl a ifrågasätta avregleringen…) och på Miljöbloggforum på lördag. Men måste vara i Lund på fredag. Blir mycket tåg denna vecka.

Länk:
Strömholms webb

Dela med dina vänner:


Submit
5 kommentarer
 1. Mats Janné
  Mats Janné says:

  Det där är en underbar bild! Sen att jag är svag för bilder på musikikoner och svartvita fotografier är kanske en annan sak… ;)

  Vad det gäller värmen är man ju klart frågande vad det beror på… Den naiva delen av mig tror på normal vädervariation, den mer rationella delen av mig är kanske lite mer skeptisk… Båda delarna har tyckt att det har varit skönt i alla fall! ;)

  Svara
 2. Anonymous
  Anonymous says:

  Om du är miljöintresserad förstår jag inte varför du river mossa. Jag antar att du använde någon form av energikrävande maskin till detta. Gör det någon nytta på mossan tror du? Det tror inte jag. Mossan växer vid lägre temperatur än gräs, därför dominerar den i gräsmatta under tidig vår. Sen tar gräset över – om det trivs. Trivs det inte är det förhållandena på plats som inte stämmer för gräset, och då kanske du ska satsa på andra växter, marktäckande perenner t ex. Men om gräset är okej på platsen behöver du inte oroa dig för att gräsmattan ser mossig ut på våren. Att riva mossa är onödigt arbete. Dessutom ett effektivt sätt att sprida mossa – med växtdelar – till fläckar där den eventuellt inte fanns tidigare.
  Berit H

  Svara
 3. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  Nja till en viss nivå är mossa ok. Men sen klarar inte gräset att ta över. Och konstgödning är ju inte heller kanon ur miljösynvinkel. Det är nog minst 8 år sen jag behövde riva senast.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.