Alla färdmedel i staden går lika fort

Via en kommentar på ett ett år gammalt inlägg om kampanjen ”Inga löjliga bilresor” fick jag syn på en beräkning som finns på bloggen Cornucopia. Den handlar om att om man har mindre än 2 mil till jobbet så går det fortare att cykla än att köra bil, om man räknar in tiden det tar att tjäna in pengarna till resorna. Man räknar ut att man kan minska sin arbetstid, och cykla istället, eftersom bilen är så dyr.

Liknande beräkningar har funnits i många år. Den jag brukar använda på mina föreläsningar säger ungefär samma sak: Alla färdmedel går i ungefär samma hastighet om man räknar in tiden det tar att tjäna in till resan. Såväl, bil som buss som cykel går då i ungefär 12 km/h.

Jag tycker kanske mest att uppgiften är intressant som ett exempel på hur mycket vi är beredda att lägga på att köra bil. Det är nog trots allt ganska få som är beredda att cykla 2 mil till jobbet. Men som pedagogiskt exempel är det lysande!

Nu skall jag lägga mig. Åker till Edinburgh i morgon för att prata för skotska parlamentsledamöter om hur Sverige jobbar med att minska koldioxidutsläppen från transporter (gör vi det?). Skall också på Whisky Society har min värd, professor på Napier University lovat. På tisdag vidare till Stockholm för intressanta möten i en Think tank om hållbara städer, och så onsdag prata i en kollektivtrafikkurs i Uppsala, plus anställningsmöten i Stockholm. Hem sent torsdag kväll. Jag hinner inte cykla….

Länk: Cornucopia

Dela med dina vänner:


Submit
3 kommentarer
 1. Anonymous
  Anonymous says:

  Tid är inte bara pengar!
  Visst tar det tid att tjäna in de pengar som det kostar att hålla sig med bil för att tjäna litet tid på sina resor. Väl så viktigt är dock att den tid man ägnar åt att köra bil, exempelvis till jobbet, inte går att använda till särskilt mycket annat. Den som kör bil måste dessutom avsätta tid till att motionera och läsa tidningen.

  Cyklar man till jobbet tar möjligen själva resan något längre tid än om man åker bil (fast i Stockholm går det ofta lika fort att cykla). Men sedan behöver man ingen mer motion, medan den som kör bil till jobbet behöver ägna en halvtimme åt motion när han eller hon kommer hem. Inräknat denna tid går det för de allra flesta fortare att cykla än att åka bil till jobbet.

  Väljer man att inte motionera får man i stället räkna med att använda sin tid till olika sjukdomar.

  Björn Abelsson

  Svara
 2. Bert Mellblom
  Bert Mellblom says:

  Problemet med att få fler att cykla är i viss mån att så många cyklister ligger och fiskör i ynka 12 knyck. Det är inga större problem att hålla dubbla hastigheten — med lite träning och god vilja. Men hur ska en hyfsat snabb cyklist kunna ta sig fram, om hen är hänvisad till cykelbanor, befolkade med yra höns i vingelfart?
  Lösningen är att ge sig ut bland bilarna. Men det får man ju inte.
  Låt oss göra det ändå.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.