Elbilar är lösningen – i alla fall i Danmark

Sitter i Dinersloungen på Kastrup – igen. Skall till Edinburgh för att berätta för ett anrtal personer i det skotska parlamentet hur vi i Sverige jobbar med att minska klimatpåverkan från transporter. Förhoppningsvis kan jag ge så mycket inspiration att jag sparar in min egen klimatpåverkan.

På bordet framför mej ligger den danska tidningen Berlingske Tidene. Flera artiklar berätar om det möte som pågår just nu i Köpenhamn . World Business Summit on Climate Change – ett av alla förmöten inför det stora klimatmötet COP15 i december. Över 700 toppchefer från världens företag och många potentater är på plats: Ban Ki-Moon, Al Gore, Manuel Barosso osv.

Igår hade det stora europeiska energibolaget DONG gjort ett utspel om att danbska elbilar skall vara skatte och avgiftsbefriade även i framtiden, vilket de varit sen 1984 (undrar hur många det finns i Danmark?). Man argumenterar med att el-bilar inte genererar några utsläpp. Men DONG utvinner olja, naturgas etc. Och deras el-produktuion lär ju inte vara koldioxidfri.

DONG tänker satsa 700 miljoner på 100.000 laddstationer, och 100 bytesstationer där batteriet byts. Systemet är alltså IT-miljardärens Shai Agassis Better Place. Man bygger ett helt system med laddstationer, service, batteribytesstationer med robotar etc. FRågan är hur kompatibelt systemet är med olika elbilar.

Klart är att Danmark tänker lösa sina koldioxidproblem med teknik. HAr de glömt hur mycket cyklar det finns i Danmark?

Och just nu talar tydligen Manuel Barosso om EU:s syn poå saken. Han hävdar att vi skall bygga tusentals mikrokraftverk – menar han vindkraft? Men tekniska fix även där.

Länkar:

Better Place
Berlingske om World Business Summit on Climate Change

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.