Skräpekonomer och utsläppsrätter

Paul Krugman (ni vet nobelpristagaren som vågar ta bladet från munnen) skriver i New York Times (som har det svårt, men finns kvar) om problemet med att införa åtgärder mot koldioxidutsläppen.

När nu Obama lyckats få bort ”junk-science” borde man också försöka få bort ”junk-economists”, dvs de som tror att landet går under om man försöker göra något åt koldioxidutsläppen.

Handel med utsläppsrätter, kan om det görs på rätt sätt, minska utsläppen genom att det blir smart att minska utsläppen. Och de åtgärder som behövs kommer att höja priset bl a på energi, enligt Krugman.

Genom att auktionera ut utsläppsrätterna – och inte som i Sverige ge bort dem, och i en omfattning så att storbolagen kan tjäna storkovan på att sälja de som de inte behöver – kan man ge konsumenterna rabatter eller lättnader i andra skatter.

Men kanske kompenseras man inte fullt ut, så lite fattigare blir amerikanerna. Enligt vetenskapen inte mer än en minskad konsumtion med 2% 2050. Två procent!

Det finns också stora möjligheter att de investeringar som krävs för att minska utsläppen kan bli en välbehövlig injektion i ekonomin. Och då blir kostnaden kanske noll, eller ännu mindre.

Internalisera externaliteterna, det är vad det handlar om. Och det gäller i all fungerande marknadsekonomi – inte bara handel med utsläppsrätter.

Länkar:
Krugman i NYT

Dela med dina vänner:


Submit
3 kommentarer
  1. Anonymous
    Anonymous says:

    Jag kommer aldrig att ifrågasätta våra utsläpp av växthusgaser och vad de gör för vår natur. Men är det kanske inte så att vi har en lite för ren natur ändå? Vore det inte bra med lite mer större partiklar i luften som minskar uppvärming genom solens instrålning? Vi har kanske haft för få stora bränder eller vulkanutbrott på senare år.

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.