Tankar om USA. Del 3: Miljömedvetrenhet
Detta blir sista delen i min redovisning av mina intryck från USA för närvarande.
Mitt intryck är att medelamerikanens miljömedvetande inte är särskilt stort. Varje gång man kommer in på ett hotell är luftkonditioneringen satt så kallt att man fryser. Nästan alla butikslokaler, hotell-lobbys, casinon, muséer osv håller en temperatur på kanske 17-18 grader. Även om det är 37 grader utomhus. Den ena av kvällarna vi var på musical i New York var det så kallt så man huttrade. På blues-museét i Memphis frös vi så att man kortade ner sin visit där. Att kyla de 4-5 grader som man har onödigt kallt kostar massor av energi.
På flera av de hotell vi bodde längs vägen typ Holiday Inn Express, Super 8 osv serverades frukosten på engångstallrikar, med engångsbestik osv. På väldigt få hotell satt de i Europa närmast obligatoriska skyltarna om att om man inte vill ha ny handduk kan man hänga upp den (fast jag anar att de flesta har denna typ av uppmaning för att tjäna pengar, men det är OK).
Inte någonstans i öknen i Las Vegas eller Moab osv fanns uppmaningar om att spara på vattnet.
En mycket stor andel av bilarna, särskilt utanför Kalifornien och östkusten, är bilar av typen SUV, pickup-trucks, Hummer osv. Och att åka med kollektivtrafik är nästan omöjligt i de flesta städer.
Naturligtvis finns det personer i USA som bryr sig om miljön. Det finns t ex ca 150 städer i USA där man redan tidigare anslutit sig till Kyoto-protokollet. Men man har en lång väg att gå för att ens komma i nivå med flera europeiska länder.
Det finns dessutom en mycket stark lobby som motarbetar allt som har med miljö att göra.
Att nå ens den lilla, lilla bit på vägen som vi nått kommer att innebära stora utmaningar. Min bild är att det bara kan lyckas om man lyckas göra detta till ett projekt typ mobilisering, marshallhjälpen, en man på månen osv.
Har följt din blogg på resan genom USA och de efterföljande reflektionerna. Både rolig och intressant. Jag har själv aldrig varit i USA utan har bara läst om detta ”underbara” land. Och då jag själv arbetar med trafik och miljöfrågor och vet vad som krävs för att vi ska få en bättre miljö blir man ju ganska skrämd när du säger att det krävs marshallhjälp eller liknanden för att få USA på rätt spår. Kommer USA frivilligt medverka till att sådan hjälp sker, nej jag troligtvis inte? Vad krävs då för att USA ska ändra sina resvanor? Jag tror att det enda som tvingar USA och som ger reella effekter är kraftigt ökat oljepris. Man kan hoppas att oljepeaken kommer inom kort! Det kommer att kosta USA enorma pengar för att anpassa sig till ett mer hållbart resande. Men å andra sidan, det kommer det att gör för Europa också, fast på ett annat sätt.
JAg tror också att ett rejält höjt oljepris ärnödvändingt, och kommer!
Med marscallhjälp menar jag att man engagerar amerikanerna på samma sätt som när de engagerade sig för att hjälpa Europa med sin Marshallhjälp. Eller när de bestämde sig för att sätta en man på månen…
Jodå jag förstod det. Jag menar att frivilligt så kommer amerikanarna aldrig att medverka till att något liknande sker. Dom sitter fast i sina bilar sedan många år tillbaka, och det är svårt att lära gamla hundar att sitta.
Det skulle vara intressant att höra vad Ljungberg har för kommentar till rapporten om höghastighetsjärnvägar i Sverige som ”Expertgruppen för miljöstudier” nyligen presenterade.
http://www.dn.se/opinion/debatt/hoghastighetsjarnvagar-ett-klimatpolitiskt-stickspar-1.935049
Jo jag har funerat på detta. Ingen lätt fråga…men jag får väl skriva ett inlägg….
Oskar Fröidh säger att sampers-modellen underskattar överflyttningen till tåg från bil och flyg, och att man inte beaktat att gods- och regionaltrafiken kan öka när snabbtågen flyttas till egna spår.
Ny Teknik: Forskarstrid om nyttan med snabbtåg
Jag läste i nån banverksrapport om upprustning av Nässjö-Lund att godstågen måste stanna typ fem gånger mellan Stockholm och Malmö bara för att bli omkörda. Det kräver energi, som inte kan återvinnas eftersom loket inte klarar att motorbromsa ett helt godståg.