Välfärd utan tillväxt?

Exponentiell tillväxt i slutna system fungerar inte. Det är ren fysik. Vi har bara ett klot coh därför är myten om den eviga tillväxten inte hållbar i längden. Om detta handlar den engelska rapporten ”Prosperity without growth?” som kom i somras och som jag tidigare nämnt.

Den eviga tillväxten gör att utvinningen av järn, bauxit, koppar, nickel, zink osv har ökat med 50 – 100% från 1990. Och utarmingen av ekosystemen gör att 60% av dessa är allvarligt påverkade.

Den intressanta rapporten diskuteras idag av samhällsforskaren Christer Sanne i en essä i DN. Läs den om du inte orkar ta dig igenom rapporten som är på 132 sidor.

Länkar:
Sannes artikel i DN
Rapporten

Dela med dina vänner:


Submit
4 kommentarer
 1. Rudis
  Rudis says:

  Men systemet är ju slutet endast i fysisk mening, och det är inte den fysiska mängden land, mineraler mm som bestämmer möjligheten till tillväxt. Därför är kommentaren ”det är ren fysik” rent nonsens.

  Vad Sanne m fl nu upprepar är samma misstag som Pastor Malthus gjorde. Han hävdade i början av 1800-talet i sin bok ”An Essay on the Principle of Population” att England skulle drabbas av svältkatastrofer när befolkningen växte pga att mängden jordbruksmark var begränsad.

  Vad Malthus (och Sanne, Bloggförfattaren m fl) missade är att möjligheten till tillväxt i jordbruksproduktionen men även i vid mening endast i liten utsträckning bestäms av mängden land (mineraler, olja, etc). Det som till största delen bestämmer möjligheten till växande produktion är istället teknologisk utveckling. Om man ska driva tesen att tillväxt inte är möjlig långsiktigt så måste man förklara varför teknologisk utveckling skulle avstanna, dvs varför människan vid något tillfälle helt plötsligt inte längre skulle kunna lägga ny information till den som redan tagits fram av tidigare generationer.

  Och apropå Malthus, Englands befolkning är idag något större än de gränser som Malthus satte upp i sin bok, om jag uttrycker mig något försiktigt…

  Svara
 2. David Larsson
  David Larsson says:

  Så länge det handlar om någon form av fysisk produktion (produkter) skulle jag tro att fysikens lagar gäller, men det finns stor potential kvar för effektivisering inom ekosystemets gränser.

  När det gäller tjänsteproduktion är den fysiska kopplingen kanske inte lika tydlig, men styrs väl ytterst av den begränsning som utgörs av världsbefolkningens arbetstimmar.

  Hur som helst känns det absolut orimligt med evig exponentiell tillväxt, däremot tror jag på evig asymptotisk tillväxt. Det vill säga ständiga förbättringar mot en bortre gräns vi troligen aldrig kommer nå. (=evig lycka?)

  Svara
 3. Anonymous
  Anonymous says:

  Förvisso kan vi få tillväxt genom teknisk utveckling. Men vi kan inte fortsätta att konsumera mer och mer resurser. Om vi däremot lär oss att återanvända mer kanske vi kan öka mängden prylar utan att det går åt mer råvaror.

  Vi ser i dag slutet av en lång rad viktiga råvaror, inte bara oljan. Det finns alternativa energiformer, men de är än så länge betydligt dyrare än oljan. Men med ett effektivt utnyttjande av solenergin är det förstås teoretiskt möjligt att utvinna de flesta råvaror vi behöver ur havsvatten.

  Björn Abelsson

  Svara
 4. Stellan Tengroth
  Stellan Tengroth says:

  Det är upplyftande med den klartext som utrycks i ”Prosperity without growth?”. Hittillls har vi förvisso lyckats öka effektiviteten för varje producerad BNP-krona, men när vi samtidigt är fler som konsumerar och var och en dessutom i tillväxtens namn ökar sin konsumtion borde det vara uppenbart att vi är inne i en återvändsgränd, eller kanske bättre beskrivet på väg mot stupet…

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.