Mindre olja kvar än man tidigare trott – och värre ändå?

IEA:s World Energy Outlook (som jag beställt men inte fått ännu) är mer allvarlig än man tidigare sagt och varnar nu för en kommande energikris. Det är ganska nytt att IEA på detta sätt närmar sig peak oil resonemanget. Tidigare har man gjort allt för att lyfta fram att det finns stora outnyttjade reserver.

Redan för en månad sedan sa en av IEA:s ledande tjänstemän Fatih Birol att man tidigare räknat fel och att man nu kommit fram till att världen nu förbrukar 6.7% av känd kvarvarande olja varje år.

En artikel i Guardian säger sig dessutom ha uppgifter från en källa inne i IEA, en så kallad whistleblower, att även de siffror man nu redovisar är för uppblåsta. Man gör detta endast för att inte marknaden skall balla ur.

Men om detta verkar inte svenska tjänstemän på olika myndigheter bry sig. I vårt projekt ”Snabb anpassning till minskad oljeförbrukning” Gör vi intevjuer, som alla visar på att det finns ingen beredskap överhuvud taget för detta.

Skall testa detta på politiker från Eslöv i morgon på en workshop där. Blir en invigning av vårt nya mentometer-system.

Länkar:
DN om IEA
Guardian om IEA:s whistleblower

Dela med dina vänner:


Submit
4 kommentarer
 1. Livet efter oljan
  Livet efter oljan says:

  Kan du berätta mer om projektet ”snabb anpassning till minskad oljeförbrukning”?

  – Hur många intervjuer?
  – Med vem (vilka branscher, vilka företag, vilka roller i företaget)? – Vilka premisser utgår ni ifrån (vilka aspekter av företagandet kommer att primärt påverkas av högre priser)?
  – Vilka frågor ställer ni? –
  Hur bekostar ni projektet, finns det något beställare?
  – Hur många jobbar med projektet?
  – Under vilket tidsperiod löper det?
  – Hur kommer resultaten att redovisas?

  Förutom att blogga är jag lärare/forskare och har ett stort privat + professionellt intresse…

  Svara
 2. P-O Hall
  P-O Hall says:

  Christer,

  Har du lyssnat på presskonferensen när rapporten släpptes? Om inte gör det. Faith Birol säger att om vi fortsätter på nuvarande konsumtionsnivå krävs det fyra nya Saudiarabien och fyra nya Ryssland 2030 för att upprätthålla dagens nivåer av olja- och gasproduktion.

  Att vi var på väg dit visste vi nog alla som läser din blogg men inte att det skulle gå så fort.

  PO

  Svara
 3. Mats Larsson
  Mats Larsson says:

  Håller med om att ointresset och okunskapen hos myndigheterna är en ganska anmärkningsvärd och oförklarlig situation.

  Jag har sedan 2007 försökt informera Energimyndigheten, Näringsdepartmentet, Nutek, Vinnova och KK-Stiftelsen om problematiken kring Peak Oil och behovet av planering inför en minskande oljetillgång. Har också besökt och kommunicerat med stora företag med energirelaterad verksamhet och mött viss kunskap, men ointresse för att ta initiativ för att driva åtgärder för att planera för storskaligt införande av förnyelsebar energi. Har besökt och kommunicerat med svenska näringslivsorganisationer, forskare mm.

  Inför det massiva ointresse som visats för att arbeta med dessa frågor tog jag initiativet att skriva boken ”Global Energy Transformation” som i somras utkom i England och USA. I den analyseras behovet av strategier för storskalig energiomställning.

  Det tog två år från att boken började skrivas tills den kom ut och när det gällde medvetenheten hade ingenting märkbart hänt under tiden boken producerades (aug 2007-juni 2009). Jag hade däremot lärt mig en hel del under processens gång.

  Svara
 4. Mats Larsson
  Mats Larsson says:

  Efter att jag skrev förra kommentaren slog mig följande:

  – Vi som är medvetna om Peak Oil och hyggligt insatta i konsekvenserna borde träffas och diskutera ett gemensamt uttalande som vi kan cirkulera till Regeringen, Energimyndigheten, pressen mm.

  Vi borde ju vara några stycken och vi har ju tillsammans en hel del kvalificerad kompetens på området.

  Jag föreslår ett möte v 50 eller 51.

  Vad tycker ni?

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.