Freudianskt bokinköp

Måste vara något freudianskt, varje gång jag är på Kastrup, Köpenhamns flygplats, hittar jag någon intressant miljöbok. Säkert så att jag skäms, den här gången för att vi inte lyckades boka biltåg i tid, och trots att vi stått på väntelistan i två månader så löste det sig inte. Och så skriver jag om det på bloggen också…

Nu föll jag för Thomas L Friedmans ”Hot, flat and crowded” som kommit i uppdaterad upplaga. Friedman skriver om utrikespolitik i New York Times, och har fått Pulitzerpriset tre gånger. Friedman visar blandannat hur den ekonomiska och ekologiska krisen har samma utgångspunkter, dvs ett överutnyttjande av jordens resurser, som jag skrivit om många gånger tidigare.
Titelns ”flat” syftar på globaliseringen, som Friedman skrev en bok om redan 2005, ”The world is flat”. I den nya boken, som i sin första upplaga kom ut sept 2008, bara någon månad före den ekonomiska kraschen, diskuterar han tre utmaningar samtidigt: Klimatförändringarna, globaliseringen och befolkningsökningen. Boken är nu kraftigt omskriven för att diskutera alla tre samtidigt, i ljuset av just den ekonomiska krisen.
Och trots att jag plöjt en drös liknande böcker de senaste åren ser jag fram emot att läsa den, parallellt med sista halvan av Klas Östergrens ”Den sista cigaretten”.
Nu återstår frågan om mitt 14-dagars-pågående bihålestrul ger med sig, annars blir det mycket tid både till läsande och bloggande från Arabba i Italien.
Och för första gången på oerhört många år är inget av barnen med. Tentor, karnevalsförberedelser etc satte P för detta.
Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.