Nu skall jag andas en stund

Två fullspikade dagar har passerat i 190. Började i går morse med att diskutera ett av våra rullande EU-projekt, som handlar om hur man löser trafikproblem i turistorter med massor av trafik del av året. Och hur gör man det hållbart? Grekerna som leder projektet tänker inte som alla andra. Är det därför de är bankrupta? Nästa möte är i alla fall på Mallorca i början av juni….

Sen hade vi ett annat möte om en ny ansökan till ett EU-projekt vi skall söka. Efter massor av diskussioner, med början i Graz för någon vecka sen, och sen i mail med vänner och kollegor i Österrike, Holland, Belgien, Spanien, Slovenien, Storbrittanien osv har vi nu enats om att vi skall ta på oss rollen som koordinator. Och det är ett stort jobb som väntar. Vad det handlar om – det berättar jag när ansökan är inlämnad. Men det är ett intressant och högaktuellt ämne där städer som Stockholm, Bryssel och Berlin kommer att medverka – om det nu blir några pengar.

Igår eftermiddag hade vi möte med Måns Lönnroth, fd Mistra, för detta statsekreterare, och som nu för Trafikverket och Svensk Kollektivtrafik utreder hur man skall skapa en svensk forskning som stöttar branschens ambition att fördubbla kollekivtrafiken. Vi hade en ganska likartad syn på vad som krävs. Som exempel att det krävs en politisk vilja och översättning av detta mål till konkreta åtgärder om det skall bli något.

Efter en timmes lönediskussion med chefskollegorna, rusade jag i väg för att kolla genrepet av Barnevalen. Barnevalen är ett av Lundakarnevalens sk stora nöjen, som riktar sig till barn och vuxna. Eftersom dottern regisserar ville hon ha detaljsynpunkter på ett av de första genrepen. Sonen spelar dessutom gitarr, och själv har jag hjälpt till genom att skriva lite låttexter. Och det kommer att bli kanon bra – kan jag säga utan att var partisk ;-) . Är ni i Lund försök få biljett.

Idag började dagen med att vi höll föredrag för politiker och tjänstemän från Eskilstuna som hela förmiddagen fick inspiration kring kollektivtrafikplanering. Det blev kul och intressanta diskussioner som faktiskt bekräftade det som Måns Lönnroth och vi pratade om dagen före.

Hann med ett nytt möte före lunch (medan andra pratade för Eskilstunagästerna) om den enkät vi gjort om flygstoppet. Nu börjar det bli ganska många intressanta resultat som vi snart kommer att presentera. T ex att kvinnor, som vanligt, har lättare att anpassa sitt resande än män.

Lunch med Eskilstunagästerna, och sen upp till Lunds sjukhus där vi höll föredrag för ett 60-tal miljösamordnare och miljöombud om hur de kan jobba med att göra transporterna mer hållbara. Trevliga diskussioner där också. Och alla undrade varför 16 ton tvätt varje dag transporteras från Malmö/Lund till Kristianstad för att tvättas. Svaret är att det faktiskt inte finns så många att välja på som klarar denna mängd. Och Kristianstad är närmare än Hamburg, där det finns ett annat tvätteri.

Sen gick jag hem och började jobba med morgondagens aktiviteter. Och de innefattar blandannat en hel eftermiddag med en kul blandning folk som jag samlat i ett enda syfte: att prata om framtiden. Mer om detta!

6 kommentarer
 1. Camilla
  Camilla says:

  Det är i mötet med människor som tänker annorlunda vi växer, utvecklas och hittar nya kreativa lösningar. Tillsammans med människor som tänker lika dant gör vi som vi alltid gjort.

  Svara
 2. Marcus
  Marcus says:

  Intressant om turistorter. Jag spenderade en stor del av vintern på cypern, och det visade sig helt omöjligt att ta sig från östra till västra delen samma dag med kollektivtrafik. Och inte omöjligt som i krångligt, utan helt omöjligt. Och då är ön ändå väldigt liten. Vissa busslinjer fanns, men ingen spårtrafik, så vi blev tvungna att hyra bil för en liten tur på drygt 2h. Med tanke på mängden turister borde ett järnvägsnät ha stort underlag, och även möjliggöra större mobilitet för turister, så att dom inte sitter fast i bara semesterorten. Vilket borde sprida och generera mer intäkter från turismen.

  Svara
 3. Anonymous
  Anonymous says:

  Förlåt mitt gnäll. Men ”spendera tid” är en anglicism vi kan klara oss utan i vårt svenska språk. Skriv ”tillbringa tid” i stället!

  Björn Abelsson

  Svara
 4. Anonymous
  Anonymous says:

  Så jädrans upprörda behöva I icke vara. Så här sa Jan Svanlund, Språkrådet, när frågan var å tapeten i Språkvård nr 2 2003 (www.sprakradet.se/sprakvard2-2003:
  ” … det får … sägas vara en av de mer oförargliga anglicismerna, och det är inte säkert att det enbart rör sig om en sådan heller. Fröet till den här betydelseutvecklingen finns nämligen redan i svenskan. Vi har sedan länge en mängd överförda, metaforiska uttryckssätt som alla behandlar tid som om den vore en värdefull ägodel eller en ekonomisk tillgång – inte bara i det stående uttrycket tid är pengar, utan också i uttryck som slösa inte med min dyrbara tid eller han lever på lånad tid. Vi kan också investera tid i något, satsa tid på något, spara in tid, vinna tid, förlora tid, ge något en viss tid, få tid till något, ta – eller t.o.m. stjäla – tid från något annat. Därför är det helt rimligt att vi också kan spendera tid på något.”

  Så det så.

  /Bert Mellblom

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.