Bilen – bästa produktplaceringen någonsin

I Palma bor det 380.000 personer. Alla verkar köra på den 6-fältiga vägen som skiljer staden från havet.

Motorvägen som kommer från flygplatsen forstätter med sina 6 körfält rakt in i Palma längs med havet. Det står 50 på skyltarna men tempot är klart över 70 km/h. Och det är mycket trafik – jag gissar på 50-60000 fordon per dygn. Alla finns 11 våningar nedanför vår hotellbalkong.

Utsikten från balkongen är fantastisk över bukten med hamnen och alla båtar och det glittrande medelhavet. Och vi har just promenerat från Gamla Stan och hit, längs med denna trafikerade väg. I dessa gamla delar av staden finns massor av riktigt bra restuaranger i de vindlande gränderna.

Men när du närmar dig havet finns bilarna där som en barriär. Varför är man beredd att låta dessa helt avskärma staden från havet? Varför är vi berdda att låta bilen ta denna helt överskuggande roll?

Om detta och liknande problem handlar det EU-projekt DELTA som vi skall ha möte i på tisdag på det hotell vi bor på nu. Skall bli intressant att höra om någon har några bra svar. Men innan dess skall jag ha några dagars semester med familjen, och faktiskt båda de numera vuxna barnen – kul.

På planet från Sthlm satt det ett gäng bakom mej som försökte överträffa varandra i alla coola ställen de kände till på Mallorca. Och alla spännande uppgifter de hade på sina jobb. De jobbade, om jag tjuvlyssnade rätt, med produktplacering, alltså att få in olika varumärken synligt, i TV och film. Blandannat i Bingolotto, Solsidan osv. En ganska annorlunda verklighet än min. Undrar om de nånsin funderar över miljö och klimat? Nej att att man lyckades placera Lexus-bilar i Solsidan (som ju är fantastiskt bra…) var nog det viktigaste i deras liv.

Och när jag nu funderat över det så kan man nog säga att bilen generellt är en av de bästa produktplaceringar som någonsin gjorts i världshistorien. Den finns som norm överallt och dyker upp som det självklara valet, utan att nån tänker på det. På Mallorca och överallt annars…

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.