Nu kan vi välja att vakna upp!

Miljön tycks inte vara nån stor fråga i valet, fast det borde stå överst för alla partier. Om vi fortsätter att släppa ut koldioxid i den takt vi gör, kommer jorden inte att bli en rolig plats att leva på. Om detta är forskningen enig trots alla försök att ifrågasätta fakta. Det finns en stor enighet hos klimatforskningen att vi påverkar klimatet, att det inte är bra, och att det går fortare än tidigare prognoser. Och media går på det hela och tror att man måste redovisa ”båda sidor”. Men man behöver inte det – det ärsällan man låter folk som tror att jorden är platt komma till tals…

Och att vi går mot en bristsituation när det gäller billig energi (läs olja) blir också allt mer klart. Idag erkännner även IEA, International Energy Agency, att vi kommer att få en brist på olja. Och forkskare pekar på att vi passerar peak oil i år eller så. Energin kommer att bli dyr, vilket kommer att påverka allt från chartersemestrar, till mat och platt-tv.

Och i värsta fall kommer båda dessa utvecklingsscenarios att inträffa samtidigt. Om detta handlade Sveriges Radios program Klotet i onsdags. Programmet uppmärksammade ett seminarium på Kungliga Vetenskapsakademin som diskuterat dessa scenarier.

Bilden visar hur de två utvecklingscenarierna för klimatförändring och brist på fossil energi kan kombineras på fyra olika sätt, enl forskaren Karl Halding. Den kombination som politikerna tycks arbeta efter är ”Green Hope”, där vi löser klimatproblemet, och det inte blir nån brist på energi.

På KVA-seminariet hade åhörarna, med övervikt på forskare, fått räcka upp handen och rösta på vilket seminarium man trodde mest på inom 20 år. Det blev en klar övervikt för ”Wake of the flood”, dvs klimatförändringarna har inte kunnat bemästras och det är brist på energi.

Det börjar bli dags att göra något nu, om de inte skall få rätt. Det tycks ju tyvärr inte ha gjorts några stora framsteg i Bonn.

Men vi fortsäter som om inget hade hänt. Den heliga tillväxten är viktigast. Ett exempel på detta fick jag igår när två av mina medarbetare hade varit på seminarium om kommande europeisk forskning. Man pratade mycket ”grand challenges” – gigantiska utmaningar. Men när det gäller transportforskningen kommer hälften av medlen de kommande åren att gå till – håll i er nu – flyget!

Och det handlar inte om nya biobränslen i första hand. Nej det handlar om – kabinmiljön! Allt för att en trevlig flygplansmiljö skall skjuta på tillväxten.

Kära svenska EU-politiker: Gör något – vakna och styr om nu. Om vi inte gör det kommer allt prat om tillväxt att bli obsolet – i en värld av klimatrestriktioner och brist på energi.

Lyssna på forskarna Johan Rockström och Kjell Aleklett när de diskuterar klimat och energi i radioprogrammet Klotet!

Länk:
Klotet om klimat och sinande olja

Dela med dina vänner:


Submit
7 kommentarer
 1. Kristian
  Kristian says:

  Trevligt att se fyrfältaren och läsa om Aleklett. Tidigare har han ju argumenterat mot IPCC:s utsläppsscenarier (tillgången på fossila bränslen) och han har nästan framstått som en klimatskeptiker. Nu ser det mera ut som om båda frågorna drar åt samma håll, så att säga. Två allvarliga problem som har samma lösning.

  Men energibristen får väl i vilket fall större och snabbare impact än klimatförändringarna?!

  Svara
 2. Patrik Thärnå
  Patrik Thärnå says:

  Intressant, jag var inte pa seminariet men jag har sett liknande scenarier tidigare. Skrammande.

  Jag reflekterade ocksa over valet idag.. globalt ar det for fa som inser allvaret. Och inser man inte allvaret sa kommer man inte rosta for en politik som gor skillnad. Hur manga kan det vara som inser allvaret – 0,25 procent?

  Svara
 3. Joel Edding
  Joel Edding says:

  Äntligen, för att citera Gert Fylking, ett officiellt erkännande från IEA om att vi kommer få brist på olja. Var hittar jag detta detta uttalande/rapport?

  Svara
 4. Anonymous
  Anonymous says:

  En ganska konstig scenarioanalys. Om Aleklett har rätt i att IPCC:s utsläppsprognoser är överdrivna p.g.a. Peak Oil minskar ju problemen med drastiska klimatförändringar. Om det å andra sidan finns tillräckligt med fossila bränslen för att medföra klimatförändringar minskar ju problemet med drastiska energiprishöjningar. Lite tillspetsat kan man därför säga att de två axlarna är ömsesidigt uteslutande. Händer det ena så händer inte det andra. Det hade varit mer relevant att ersätta en av axlarna med något annat miljöproblem, t.ex. regnskogsskövlingen eller utfiskningen av våra hav.

  //Pellegrino

  Svara
 5. Anonymous
  Anonymous says:

  Höga oljepriser och skenande global uppvärmning kan mycket väl inträffa samtidigt. Dels är den koldioxid vi redan har släppt ut tillräcklig för att jorden temperatur ska fortsätta att stiga ett par hundra år till. Dels finns det mer än tillräckligt med kol för att höja koldioxidhalten ytterligare – men till högre kostnad än med olja.

  Björn Abelsson

  Svara
 6. Anonymous
  Anonymous says:

  Du kan säkert ha rätt Björn, men det hindrar inte att IPCC eventuellt använder orealistiska utsläppsprognoser i sina scenarier. Om de numera tror på Peak Oil bör de inkludera modeller där oljeproduktionen minskar med upp till 10 mbd per år från 2015. Annars är det knappast någon mening med att modellera alls.

  //Pellegrino

  Svara
 7. Bengt
  Bengt says:

  Det är svårt nog att bara ha två komponenter med i ett scenario, här har man blandat in komponent till, klimatet. ASPO Sverige har behandlat tre andra scenarior som bara har energi och ekonomi. Då en nedgång i primärenergi har mänskligheten varit med så det finns inga referenser. Energi och ekonomi är så hårt kopplade med skuldsättningen att en liten minskning får enorma utväxlingar vilket vi ser just nu runt om kring oss.
  http://www.asposverige.se/2010/06/framtidsscenarier-gront-hopp-eller-brun-dystopi/

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.