Tänk om valet handlat om det som det borde gjort

Snart är det val. Efter en valrörelse som inte handlat ett dugg om de verkliga framtidsfrågorna miljö och hållbarhet. Utan om vem som kan minska skatten mest för olika grupper. Och hur många kronor mer det blir för just den gruppen. Har vi nånsin haft en valrörelse med så lite visioner och så mycket om plånboksfrågor?

I min värld borde denna valrörelse handlat om vilket parti som kunde hitta bästa vägen mot ett hållbart samhälle. Målet borde varit ungefär det samma för alla: ett samhälle där vi inte förbrukar framtida generationers möjlighet att leva ett bra liv. Och där man då tagit de stora frågorna som klimat, energiförbrukning och resursförbrukning på största möjliga allvar. Vår långsiktiga välfärd, om 20, 30 eller 50 år struntar alla politiker i. Undrar om det sett annorlunda ut om COP15 lyckats med ett avtal?
Vägarna till målet kunde man naturligtvis haft olika åsikt om. Och det hade såklart funnits plats för alla smakriktningar ändå: moderaterna kunde talat om tillväxt inom miljötekniksektorn, folkpartiet kunde gått till val på smisk för alla som skräpar ner, kd kunde tjatat om att familjen är det miljövänligaste alternativet, socialdemokraterna kunde pratat jämlikhet inför klimatanpassningen, vpk kunde sagt att miljöfriskolor möjligen kunde få finnas. Och mp kunde gjort en moderaterna och sagt att man nu är det statsbärande partiet.
Det enda parti som inte helt fallit ur ramen är centerpartiet. Dom hade fallit ur riksdagen direkt.
PS. Nej jag håller inte på att lägga ner bloggen. Men vi på Trivector har så extremt mycket att göra. Det är en mycket stor efterfrågan på kompetens om hållbara transporter. På lokal och regional nivå händer det massor. Därför letar vi efter ännu fler som vill jobba med dessa frågor. Och därför startar vi kontor i Göteborg i vår.

Den här veckan har vi diskuterat den idéskrift för hållbara transporter som vi skriver åt SKL och Trafikverket, varit på kick off, diskuterat tre nya forskningsansökningar inom området, lämnat en rapport om promenadstaden till Stockholm, diskuterat spårvagnar, osv osv. Och i morgon bitti skall jag till Köpenhamn igen och föreläsa om hållbara transporter.

Nej det händer mycket – men inte på det nationella planet. Där tycks det mest handla om att behålla status quo, och att dra ner på tågunderhållet så att snart en miljömupp som jag funderar på att börja flyga igen…. Godnatt. DS
Dela med dina vänner:


Submit
1 kommentar
 1. Shh08
  Shh08 says:

  Hej! Vilket intressant inlägg du skrivit. Jag tycker du har en viktig poäng när du skriver att valet borde handlat om vilket parti som kunde hittat bästa vägen mot ett hållbart samhälle. Nu gick det ju som det gick..

  Jag och mina klasskompisar har startat ett miljöprojekt som förhopningsvis ska mynna ut i en volontärresa till Ecuador, där vi ska återplantera regnskog. Vi är väldigt miljömedvetna och vi vill kämpa just för ett hållbart samhälle. Det är dock svårt att få människor att uppmärksamma vårt arbete och vi undrar därför om vi skulle kunna få gästblogga här.

  MVH Shh08, Ljud- och Bildskolan Halmstad

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.