Idag kör jag SUV

Sitter i Diners-loungen på Kastrup på väg med hustrun för att hälsa på dottern som är i Edinburgh och pluggar Transport Policy. Kommer att tänka på den bok som jag just börjat läsa, ”The politics of climate change” av Anthony Giddens, sociologiprofessor i Cambridge.

I den pekar han på SUV-förarna och påpekar att de flesta av oss kör SUV. Det vill säga vi gör saker som vi vet inte alls stämmer med hur vi borde bete oss utifrån den kunskap vi har. Som jag gör idag, när jag flyger till Edinburgh (även om jag klimatkompenserar).
Vi gör det för att alla andra gör det, för att mitt eget bidrag är så litet, och för att det måste till övergripande politiska beslut om nåt skall hända. Ni kan argumenten….
Hur kan vi ändra på detta? Enda sättet är nog att ändra den sociala normen, då börjar saker hända. En intressant artikel i Wall Street Paper häromdagen, som jag fick av en medarbetare (tack Malena) som för Trivectors räkning varit ute och flugit….., pekar på just detta, med ett flertal intressanta exempel.
När man började ta betalt för plastkassarna i USA (plastkassar verkar vara viktig antimiljösymbol i många länder) så sjönk andelen som använde dem drastiskt. Inte för att de kostade en liten slant, utan för att man måste be om dem, och då avslöja för personer runt om kring att jag är en sådan som använder dessa miljöovänliga varor.
Hur gör vi hållbara transporter till social norm? Det går är jag övertygad om. Vi på Trivector har ju jobbat hårt för att resa med tåg i så stor utsträckning som möjligt. Och när det gäller resor Skåne – Stockholm, ligger vi nu på 95% tåg.
Dela med dina vänner:


Submit
4 kommentarer
  1. Olle J.
    Olle J. says:

    London School of Economics (LSE) ägnar sig åt de flesta samhällsvetenskaper. Det är emellertid viktigt att poängtera detta i just fallet med Giddens, då han är en av senare decenniers mest kända sociolog och teoretiker.

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.