Det är inte snön som faller

Inom biologin har man under lång tid pratat om resiliens. Med det menas att ett biologiskt system har en återhämtningsförmåga, t ex efter en skada, insektsangrepp eller liknande. Begreppet har senare använts även inom andra områden. När vi skrev texter till handboken för ”Trafik i en attraktiv stad” försökte jag få in denna typ av resonemang. Och delar av resonemanget finns med i denna.

För att ett system skall skall ha god resiliens, återhämtningsförmåga, krävs
  • en flexibel politik
  • en förvaltning som stöder mångfald
  • politik som stimulerar delaktighet
  • indikatorer för gradvisa förändringar
  • politik som gynnar miljövänlig teknik och ekonomiska incitament
För ett trafiksystem innebär det att man inte bara skall satsa på ett system, t ex biltrafik. Och förvaltningen av systemet skall möjliggöra att systemet är flexibelt, och inte låser användarna till ett sätt att använda det. Detta kräver att de som skall använda systemet måste vara delaktiga i planering och styrning.
Den senaste tidens präktiga fiasko inom tågtrafiken visar på klara brister i återhämtningsförmågan. Den nedmontering av underhållet av systemen som skett under senare år omöjliggör flexibilitet, det finns helt enkelt inget utrymme för denna i ett totalslimmat system. Tågtrafiksystemets underhållsorganisation har dragits ner genom åren och för att då få större effektivitet har antalet administratörer ökat, och antalet utförare minskat. Nån som tror att det blir bättre då?
Delvis samma verkar gälla för snöröjningen på våra vägar och gator i allmänhet, i alla fall i Lund, Malmö och Stockholm. Om inte snön går att smälta bort med salt (vilket inte fungerar när det är så kallt som nu) så gör vi ingenting. Fötter och bilar får helt enkel platta till snön. Och sand, som faktsikt fungerar, känns väl omodernt eller nåt. Och så får kirurgerna och plåtverkstäderna lite jobb (och BNP kan ökat trots eländet…).
Ett resilient system hade krävt flexibilitet och mångfald. Fungerar inte växlarna, så får vill ha personal som snöröjer dem. Om inte saltet fungerar så får vi ta sand.
Varför protesterar vi inte?
För att förgylla dessa svåra dagar kommer här årets jullåt nummer två: Coldplays ”Christmas Lights”. Den behöver några lyssningar för att sätta sig, men sen är den din.
PS Dottern, nyss hemkommen från Edinburgh, berättar om samma metoder där. När snön blev till is fick man kalla in armén för att hacka den, istället för att snöröja bort den direkt. Där finns varken snöplogar eller vinterdäck… DS
Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.