Snön faller och vi med den

Nu snöar det igen. Det ligger 30 cm snö utanför huset i Lund och på vägen från det trevliga julminglet i Eslöv (tack Troed och Camilla) var det 10 minusgrader.

Jag kom inte iväg till mötet i vårt EU-projekt i Edinburgh, flygplatsen där har varit stängd i många dagar. Även om dottern som pluggar där pekar på att skottarna helt enkelt inte är vana vid snö. Ingen har vinterdäck, och häromdagen stod det farbröder i gula västar i gathörnen med uppgift att skjuta på för att bilarna skulle komma fram. I andra delar av Europa är det regn och översvämningar.
Vädret är skumt, och enligt meteorologer och klimatforskare kan även kylan och snön vara tecken på klimatförändringar. Och trots kylan och snön, så blir 2010 globalt sett ett av de tre varmaste åren hittills.
Alla som försökt åka tåg den senaste veckan vet hur dåligt dessa fungerar. Jag hade minst 7 Facebookvänner som satt fast i timmar i det tåg som fastnade häromdagen utanför Linköping. Och fick sitta i mörker i ett iskallt tåg i tre timmar. och just när jag skriver detta kommer nya meddelanden om folk som inte kommer fram förrän timmar försent.
Som läsare av denna blogg vet så är tågproblemen inte bara vinterproblem. Det har varit katastrofalt i ett par år. Men de som bestämmer åker väl aldrig tåg för då hade det inte sett ut som det gör. För samtidigt som allt fler vill åka tåg, följer inte satsningarna på utbyggnad och underhåll med i utvecklingen.
Och i Cancun sitter B-laget och försöker förhandla fram ett klimatavtal som ingen verkar tro skall komma till stånd. För ett år sedan var alla toppolitiker på plats i Köpenhamn, men efter misslyckandet där vill inga presidenter och premiärministrar förknippas med ännu ett misslyckande, så de stannar hemma.
Snön faller och vi med den. Klimatförhandlingarna går inte som på räls. Och tåget, som kan vara en del av lösningen går inte heller, på grund av den snö som kanske genererats av klimatförändringarna. Allt hänger samman.
Men det är dags att vi tar oss samman nu. Vi har kanske sex år på oss att börja vända utsläppskurvan nedåt, säger forskarna. Och det går fortfarande åt fel håll. Häromdagen kom siffror på att utsläppen från trafiken i Sverige ökar igen, trots att bilarna faktsikt släpper ut mindre per genomsnittsbil. Denna vinst äts helt enkelt upp av den trafikökning det blir när Sverige som ett av världens få länder, har en tillväxt som ångar på för fullt.
Snön faller och vi med den.
Dela med dina vänner:


Submit
3 kommentarer
 1. Jan Wiklund
  Jan Wiklund says:

  Fullständigt otroligt! Jag har alltid hört att det inte är några som helst snöproblem i Edinburgh, för där finns en halv miljon människor – och ALLA skottar!

  Svara
 2. Karolina
  Karolina says:

  Intressant det där du säger om de som bestämmer. Hade nog varit nyttigt om några beslutsfattare varit med på tåget som fastnade i Linköping.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.