Tågfiaskot hotar miljö och ekonomisk utveckling

I snart tjugo år har våra politiker tjatat om regionförstoring. Vi skall förstora våra regioner, på det att arbetsmarknaden må växa, möjligheterna till studier bli bättre och tillväxt och utveckling blomstra. Det som man inte pratat så mycket om är att detta betyder att vi skall resa mer.

Regionförstoringen har lyckats. Vi pendlar till arbete och jobb i en ständigt växande transportapparat. Och man har också lyckats få en ökande andel att välja att pendla med tåg. Regionaltågssystemen har byggts ut kring större städer. Med följd av att allt fler väljer tåget.
Men nånstans på vägen gick det fel. Infrastrukturen har inte byggts ut i samma takt, och underhållet av bana och fordon, har inte heller följt med i den ökande trafiken. Med följd av att vi nu gradvis under de senaste åren fått ett system vi inte kan lita på. Men våra politiker borde fatta att de vinster som regionförstoringen gett borde ge möjlighet att satsa på underhåll, och kapacitetsförstärkningar.
Detta kommer naturligtvis att slå tillbaka mot den önskade utvecklingen. Om vi inte kan lita på att tågen går, kommer den ekonomiska utvecklingen att avstanna. Och en del kommer att välja bilen istället, med följd att trängseln ökar även i vägsystemet, och att vi avlägsnar oss allt mer från ett hållbart transportsystem.
Men den nya infratsrukturministern verkar inte fatta, och ansvariga hos Trafikverket mesar mest med….
Dela med dina vänner:


Submit
2 kommentarer
 1. Björn Åslund
  Björn Åslund says:

  Du anar inte hur rätt du har, hur illa det håller på att bli med tågtrafiken. Här i Nyköping är dock SJ det stora problemet, vid årets tidtabellskifte (13 dec) har man dragit in tåg och stökat om i tidtabellerna, så att många pendlare inte längre får ihop sina dagar. SJ strävan efter vinstmaximering är defintivt inte bra för resenärerna.

  Svara
 2. Morrica
  Morrica says:

  Snålheten bedrar visheten, ännu en gång, och jag funderar över hur mycket valtaktik det ligger bakom? Om man återinvesterar vinsten kommer den långsiktiga vinsten, som ju blir många gånger större än den initiala, lilla, först i någon annan valperiod längre fram. Man löper en tydlig risk att någon annan får äran av ens klokskap.

  Lösningen torde heta transparens – öppet visa exakt hur man använder pengarna, vad som sätts åt sidan som buffert, vad som återinvesteras och vad som betalas ut i vinst. Och lika öppet motivera det faktum att högen ’återinvesteringar’ är många gånger större än högen ’vinst’ med att detta är det enda sättet att garantera långsiktig vinst.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.