Hållbar handel

Jag växte upp ovan på Konsumhallen där min pappa var chef. Det var på 50-talet i den lilla orten Osby i norra Skåne Jag minns att man lutade lutfisk i källaren till jularna. Vi bodde ovanpå affären i det hus som finns på bilden.

Senare i tonåren jobbade jag extra på helger och lov på Domus i
Eslöv där pappa då var chef. Jag gillade starkt att vara ansvarig grönsaksavdelningen, eller mjölkdisken nån vecka när de som normalt skötte dem hade semester. Men allra roligast vara att sköta skivavdelningen, och hjälpa folk att hitta en skiva med Beatles, Stones, Roland Cedermark eller Pelle Karlsson. Att hjälpa till så att folk kunde välja rätt, och på så sätt öka försäljningen var kul.
Tänker på detta när jag under mellandagarna besöker Lunds externcentrum Nova Lund för att hjälpa sonen titta på en nya dator till 20% rabatt. Hade jag varit lika lycklig att få hjälpa kunderna idag, i detta extrema utbud? När alla redan har allting, men vi ändå känner behov av nytt.
Jag handlar så lite som möjligt i externhandeln. När jag dagarna före jul äntligen blev klar att byta ut tjockteven köpte jag den nya i centrum. Och likadant med den iPad som inhandlades någon vecka tidigare. Och eftersom jag har råd så köper jag alltid bra kvalitet, som varar länge. Därför har jag inte bytt den gamla TV:n förrän nu. Och nu blev det en av bästa nästan ”värstingmodellerna”. Och den var noggrant utredd före köpet – om nån vill ha tips så hör av er.
Handel är naturligtvis nödvändigt och viktigt för ett fungerande samhälle. Men nu handlar det inte längre om att tillgodose behov – det är länge sen det var så. Den handel vi har idag är beroende av en periferi långt bort där de som producerar prylarna aldrig skulle ha råd att själv köpa dem. Och att sådana som du och jag ständigt vill ha mer och nya prylar.
Därför känns trafikstockningarna runt våra externhandelscentrum i juletid som symptom på ett överutnyttjande av jordens resurser, och en svanesång över våra centrum.
Kommer detta att fortsätta framöver? Det beror naturligtvis på en mängd olika faktorer. Energipriset är en sådan – och där finns tecken på ökningar. Och brist på olika metaller kan också påverka, t ex elektronikbranschen.
Möjligen skulle miljöfrågan och moral och etik kunna spela roll – men det är nog att hoppas på för mycket.
PS Har varit och godkänt trycket av omslaget på bloggpocketen idag. Den blir snygg. Med 208 sidor. Och lanseringen sker på Transportforum i Linköping 12-13 januari. Den som är där kan snappa åt sig en bok gratis. Övriga kommer att kunna beställa boken till självkostnadspris här på bloggen. DS
Dela med dina vänner:


Submit
8 kommentarer
 1. Anonymous
  Anonymous says:

  Min B&O från tidigt 80-tal vägrar ge upp…, därmed ingen ny TV. Ska börja fundera på att köpa lågkvalle!

  Svara
 2. Anonymous
  Anonymous says:

  Min B&O från tidigt 80-tal vägrar ge upp…, därmed ingen ny TV. Ska börja fundera på att köpa lågkvalle!

  Svara
 3. Anonymous
  Anonymous says:

  Hav förtröstan Christer!
  Märker att fler och fler i bekantskapskretsen blir mer och mer tveksamma inför konsumtionshetsen.

  Själv vägrar jag byta ut vår tjock-tv så länge den funkar, den har riktigt bra bild – fortfarande. Fick dock motvilligt erkänna att den såg en smula passé ut på mäklarens bilder i samband med flytten, det var nästan bara vi som sålde villa med tjock-tv. Dom 60 kilona gladde även under flytten. Men den, och vi, överlevde det med och nu står den där.

  Har dock vid ett par tillfällen noterat att jag har ett växande ”behov” av en smartare telefon. Den nuvarande är dock alldeles för enkel att ringa på vilket kanske till viss del mildrar att den inte kan kolla mail eller när nästa pendel går eller film börjar?

  ”Att handla på IKEA är att dö en smula” som sambon säger.

  /Rikard

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.