Nån annans fel?

Vi i Sverige lever alltid med en självbild att vi är bäst på allting. Så har det varit så länge jag kan minnas. Vi har alltid bäst välfärd, bäst teknik, bäst skola osv. Kanske var något av det sant en gång. Idag stämmer nästan inget av detta. Trots att vi har en ekonomi som är bra.

Det finns ett par områden där vi ligger bra till och det är demokrati, och det är antal dödade i trafiken. Men det är undantag. Inom teknikområdet är det sämre beställt:
Köra tåg är vi ju bevisligen inte bäst på, särskilt inte på vintern. Men det går att köra tåg även om det snöar – det bevisas av att Schweiz, Japan och numera också Kina alla har tågtrafiksystem som fungerar även i snöoväder.
Kärnkraften, som jag inte är någon tillskyndare av, är vi också dåliga på – Sverige ligger på 17:e plats när det gäller tillgänglighet i kärnkraften.
Så vad beror då detta på? Jag tror att vi har ofta rationaliserat och effektiviserat bort framförhållning, flexibilitet och ansvarstagande. Ta Schweiz som exempel. Där finns varje dag fem st fullt bemannade interregionala tåg som står klara att rycka in om något går fel. Även mindre stationer är bemannade vilket gör att det finns någon som kan sopa snön från växlar etc.
I Finland, som har lika gamla kärnkraftverk, av samma tillverkare som våra, har man genom små ständiga förbättringar lyckats hålla tillgängligheten på 95% jämfört med Sveriges 65%.
I Sverige har vi vant oss vi storskaliga, rationella lösningar där det alltid finns nån annan att skylla på om saker inte fungerar. På så sätt finns ingen flexibilitet och framförhållning när något strular.
Det är dags att ändra på detta om vi inte skall fortsätta med kapital- och miljöförstöring som blir följden av att inte vårda saker.
Dela med dina vänner:


Submit
7 kommentarer
 1. Anonymous
  Anonymous says:

  Att vara ”bäst” är inte viktigt. Att vi har tappat den positionen betyder bara att folk i andra länder har fått det lika bra som vi, inte att vi fått det sämre.
  Men det är väl känt i världen att vi ligger högt i antalet självmord. Den positionen behåller vi. Förr brukade lika många dö av självmord som i trafiken. Om psykvården hade fått lika mycket resurser som trafiksäkerheten hade vi kanske lyckats på den punkten också.

  Svara
 2. Anonymous
  Anonymous says:

  Vi ligger oerhört lågt vad gäller trafikdöden. Vilket visar att satsningar lönar sig.
  Om det satsats lika mycket på psykvården hade vår pinsamma internationella topplacering i antal självmord kanske också kunnat bli bättre.
  Annars betyder positiva topplaceringar i välstånd ingenting för oss. Att vi ”förlorar” där innebär bara att andra har fått det lika bra som vi – ingenting att sörja över.

  Svara
 3. Anonymous
  Anonymous says:

  Det är riktigt att det inte nödvändigtvis är viktigt att vara ”bäst” eftersom det egentligen innebär att fler fått det lika bra som vi. Men genom att tro att vi fortfarande är bäst inser vi inte att vi faktiskt skulle kunna göra saker bättre utan vi är kvar i villfarelsen om att Sverige är ”facit”. Istället för att vi vågar låta oss inspireras av de som är riktigt duktiga och som vi kan lära oss något av.

  Svara
 4. Olle J.
  Olle J. says:

  Angående temat bäst och tåg. Var uppe hos min svärmor i Umeå i julas. Där finns det ett ny station. Tåget går än så länge till Ö-vik, och tydligen blev det inledningsvis mest buss dit också.

  På svärmors toalett låg det en tidning från Botniabanan som berättade att nu var snart hela sträckan klar, den är hypermodern och man kan åka upp till 250 km/h på spåret. Hypermodernt, 250 km/h…

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.