Peak travel och bloggpocket

Sitter och förbereder mina föredrag jag skall hålla på årets Transportforum den 12-13 januari. Då samlas stora delar av branschen som arbetar med trafik i Linköping. Jag skall för Trafiktekniska föreningens räkning hålla i en diskussion om hur vi kan få fler att utbilda sig inom området. Och så skall jag hålla två föredrag om hur vi borde börja anpassa oss till att snabbt kunna ställa om till minskad oljeförbrukning. Transportbranschen är som alla vet extremt beroende av olja, och det är dåligt inte bara ut klimatsynvinkel. Vi använder varje år ca 6 % av den kvarvarande oljan – och det betyder att den varar i kanske 30 år till.

Jag kommer dock att sluta med att visa ett diagram från en ny forskningsrapport som tyder på att vår ständigt ökande rörlighet håller på att plana ut. I USA, Kanada, Australien, Frankrike , Storbrittanien, Sverige, Tyskland och Japan har det motoriserade resandet per person planat ut på så sätt att det inte längre ökar när BNP ökar. Det tycks helt enkelt som om vi börjar kunna se en form av ”peak travel”, en mättnad i vårt tidigare så omättliga ”behov” av att resa. Det finns all anledning att återkomma till dessa resultat.
I Linköping skall jag också lansera den bloggpocket som består av 137 inlägg från åren 2006-2010, sorterade i 10 olika kapitel. Idéen kommer från Björn Wendle på Trivector, och han har tillsammans med mig och Paulina och Madelene på vårt Stockholmskontor gjort urvalet. I Linköping kommer boekn att finnas tillgänglig, och efter det kommer man att kunna beställa den till självkostnadspris här på bloggen.
Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.