Högtryckstvättar, tillväxt och antropocene

Idag har jag varit vid vårt sommarhus och tvättat terrasser med vår högtryckstvätt. Det är en högtryckstvätt som väl är 6-7 år gammal. Den fungerar utmärkt. Men efter några år så blir gummipackningarna dåliga och behöver bytas. Det hände för ett år sedan, och jag cyklade då runt till olika affärer för att köpa nya. Men det visade sig svårt. Högtryckstvätten, en Kew/Alto/Nilfisk (har bytt namn flera gånger och jag tror alla finns på vår) har naturligtvis bytt utseende vissa kopplingar, och det fanns inte reservdelar till den gamla. Till slut lyckades jag med viss envishet hitta packningar i hos en specialaffär.

Idag började det spruta på ett nytt ställe, där det inte skall spruta. Och jag skulle nu behöva byta en del av kopplingarna till en ny. Men för modligen går det inte.

Tänker på detta när jag läser den ovanligt dåliga ledaren i dagens DN ”Överdriven undergång”. Ledaren bygger på den bok, ”Hållbarhetsmyten” av två Lundaforskare som jag skrev om den 20 april, och är nästan lika bluddrigt innehållslös som som de artiklar forskarna skrivit på Newsmill och i Sydsvenskan. För den som vill fördjupa sig i deras resonemang så läs mina tidigare diskussioner i ämnet. Men att säga att exponentiell tillväxt inte fungerar i slutna system borde inte vara särskilt upprörande?

Om tillväxten beror på att det inte finns nya packningar för att laga en fungerande högtryckstvätt, eller att vi byter mobiltelefoner långt innan de gamla har gått sönder, är det svårt att se att det kommer att fungera i längden. Efterhand som vi köper färre böcker, skivor och filmer, eftersom det finns tillgängligt att ladda ner i ettor och nollor istället, köper vi allt mer onödiga småprylar eftersom vi vant oss vid ”shopping”. Detta håller inte heller i längden.

Vårt omättliga begär av ständigt nya prylar, transporter osv är nu så stort att resursförbrukningen påverkar hela den geologiska skeendet. Vi gräver allt djupare gruvor, vår industriella matproduktion har gett behov av att vi skruvat upp kvävecirkulationen med 150% så att våra jordbruksjordar släpper överskottet ut i haven och får bottnarna att dö av övergödning, våra processer och transporter släpper ut koldioxid på ett sätt som får temperaturen att stiga med stora konsekvenser, vi utrotar arter så att brister i den biologiska mångfalden äventyrar flera ekosystemtjänster osv.

Vår påverkan är nu så stor att geologerna talar om att vi har gått in i en ny geologisk period – Antropocene – människans geologiska tidsålder. Vi har lämnat Holocene, som jorden befunnit sig i de senaste tiotusen åren. Om någon varelse, om några tusen år gräver fram spår efter oss så kommer de t ex att hitta spår av städer, med en märklig blandning av material och strukturer som inte tidigare geologer funnit. I nya numret av Economist finns en spännande artikel om detta. Bgreppet föreslogs år 2000 av nobelpristagaren Paul Crutzen.

Undrar om han tänkte på små packningar till högtryckstvättar?

Länkar:
DN.s ledare 29 maj
Artikel om Paul Crutzen
The Economist: A man made world
Min blogg 20 april: Tillväxttalibaner på universitiet?

Dela med dina vänner:


Submit
6 kommentarer
 1. Anonymous
  Anonymous says:

  Skurborste på skaft och ljummet vatten med lite såpa i är ett bättre och skonsammare alternativ än högtryckstvätt. Dessutom tystare, denna årstid är högtryckstvättarna ett gissel i småhusområdena.

  Svara
 2. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  Jo det finns alltid ännu bättre sätt. men nu tror jag kanske inte att högtryckstvättarna tillhör de allra värsta miljöproblemen. men jag håller med om att de är trista att lyssna på.

  Jag är ganska nöjd med att bara använda vatten. Förr var det klorin och annat elände..

  Svara
 3. Karin M
  Karin M says:

  Detta diskuterades även på Vetenskapens värld som sändes den 23 maj, tyvär tror jag inte att de diskuteras i rätt forum – dvs de når inte fram till dem som mest behöver fundera över dessa frågor. Vad som är så märkligt är att nästan alla människor uppger att vad de vill ha allra mest är mer tid och inte mer prylar, men vad gör folk på helgen – jo åker till köpcentrum (i bil)! Folk är fast i ett ekorrehjul som de inte verkar kunna ta sig ur.

  Svara
 4. Anonymous
  Anonymous says:

  Bluddrigt och innehållslöst var ordet. Det finns många sådana bloggar att fördjupa sig numera. Dock är det svårt att hitta något mer innehållslöst och pretatiöst pladder än det som herr Ljungberg ägnar sig åt. Inte nog med att han inte kan läsa, han kan inte skriva heller och tankeverksamheten är det inte mycket bevänt med. Att tala i egan sak är han bra på, det är ju så han tjänar sina stålar på hållbarhetsflum. Bra att Per Eriksson utmanat honom.

  Svara
 5. Bengt Jönsson
  Bengt Jönsson says:

  Jag köpte en Nilfisk C125.2 i april 2009. Den har kanske använts i totalt 10 timmar. Nu började den läcka och jag skruvade isär motorblocken och upptäckte en liten söndrig plastkåpa som låg över en kula och fjädring. Nu visade det sig att det inte längre går att få tag i denna lilla reservdel (en ynklig plastbricka som borde kosta ett par kronor i tillverkningskostnad). Jag kontaktade Nilfisk som sa att reservdelarna inte finns. De sa också ”Om du vill reklamera din tvätt så gör du det till inköpsstället som tar din sak vidare mot leverantören” Men det lär knappast hjälpa om huvudleverantören säger att reservdelarna inte finns. Dessutom så köptes högtryckstvätten på Silvan i Lund som la ner butiken vid tidpunkten april/maj 2009.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.