Gå mot röd gubbe

Midsommar avklarad, med alla traditionella tillbehör. Viktigast av allt är jordgubbarna. Men nånting håller på att hända med våra jordgubbar. Allt fler sorter smakar ingenting, på det att de må vara tåliga och kunna transporteras låååångt.
Varje år skördas 15.000 ton jordgubbar i Sverige. Under midsommarhelgen mumsar svenska folket i sig över 2 miljoner liter jordgubbar.
Och odlarna vill sträcka ut säsongen allt längre. Odlingarna blir allt större vilket gör att gubbarna transporteras allt längre. Sorterna som tål detta är snygga att titta på men smakar ingenting. Snart är våra svenska jordgubbar lika trista som de som finns i affärerna året om.
Men vi vill ju ha jordgubbar som smakar någonting! Som konsumenter kan vi börja fråga, och helt enkelt be att få smaka. Och eftersom de godaste gubbarna inte tål långa transporter så blir det automatiskt närodlat, och mindre utsläpp på köpet.

Länk: Svenska Bärfrämjandet (kul länkadress…barframjandet)

Dela med dina vänner:


Submit
6 kommentarer
 1. Jakob Hammarbäck
  Jakob Hammarbäck says:

  Nej, det är inte enbart de långa transporternas fel, även om det kan vara en bidragande orsak.

  De flesta jordgubbsodlare vill maximera sin vinst och de väljer därför sorter som ger stora jordgubbar med lång hållbarhet, och de smakar inte så mycket pga av det hårda urval som gjorts.

  De gamla fina svenska sorterna av jordgubbar ger små, söta, intensivt smakande gubbar. Men de växer långsamt (så att de tar upp mycket solljus) och har sämre kvalité. Jag hörde en jordgubbsodlare på radion som var olycklig för att ingen ville köpa de bästa gubbarna han hade. Folk stirrar sig blinda på priset. Provsmakning borde vara obligatoriskt eftersom det skiljer mycket i smak mellan sorter.

  Svara
 2. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  Jo så är det naturligtvis. Men allt hänger ihop och frågan är vad som är hönan och ägget. Om man väljer att odla icke-smakande tåliga gubbar, så kan man ju transportera dem längre.

  Svara
 3. Lena Smidfelt
  Lena Smidfelt says:

  Vad göra? byta paradigm? Bättre med devisen ät färre jordgubbar för samma mängd kronor som smakar godare?

  Låter som ett generellt recept för fler saker än midsommargubbar…

  Som fö var mycket goda och provsmakade. :)

  Svara
 4. Olle.J
  Olle.J says:

  Sedan är detta la ett problem som föreligger för de flesta matvaror som så att säga köps med ögonen. Som producent vill jag ju att kunderna köper varorna och då skall de se lockande ut. Exempelvis Tomater smakar ju numera i stort sett ingenting men de ser väldigt goda ut. När det gäller godis kan jag måhända lockas av ett vackert omslag och bitar någon gång men lär mig därefter att godiset inte är gott. Däremot är det lite svårare med frukt och grönt, där skillnaderna är mer subtila och svårare att bedöma än för Marabou kontra Anthon Bergs (inte för att jag nödvändigtvis föredrar Anthon Bergs men ni förstår vad jag menar).

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.