Grodan, Breivik, energin och klimatet

Metaforen om den kokta grodan är inte sann, men används ändå ofta för att förklara varför vi inte reagerar på långsamma förändringar. Ni vet myten om att om man lägger ner en groda i hett vatten så hoppar den snabbt ur, medan om man lägger ner den i kallt vatten som sakta värms upp, kommer den inte att uppfatta förändringen förrän det är försent och den blir istället kokt.

Den tragiska terroristattacken i Norge där en galen norsk terrorist lyckas genomföra två vidriga attacker som krävt lång förberedelse, är naturligtvis också tecken på en långsamtgående förändring som vi inte i tillräcklig utsträckning uppmärksammat förrän det var för sent. Vi har vant oss vid att högerpopulistiska partier nu finns riksdagen i de flesta europeiska länder. I Sverige har SD, med rötter i Bevara Sverige Svenskt och andra rasistiska rörelser, nu fått en legitimitet som de ej förtjänar. Jimmie Åkesson använder precis samma argument och samma sätt att uttrycka sig, som om det alltid är han som har rätt, och alla andra fel, som den norske galne terroristen.

De små stegens tyranni brukar man ibland också kalla detta fenomen. Med små, stegvisa förändringar vänjer vi oss, och varje enskilt steg är så litet att ingen reagerar. För egentligen borde vi för länge sedan tagit matchen. Om vi vill ha kvar ett öppet, demokratiskt samhälle så hade vi sett till att SD inte suttit i riksdagen.

Samma kokt groda – fenomen finns när det gäller andra avgörande samhällsfrågor; klimatet, energin och resurshushållningen. Hela vårt samhälle, med politik och företagande, är helt inställt på business as usual, och vi märker inte, eller vill kanske inte märka, de små förändringarna.

Ta energifrågan där, som jag flera gånger skrivit om, det höga oljepriset sommaren 2008, var det som drog igång hela recessionen, som stora delar av världen ännu inte hämtat sig från. Och som jag skrev för ett par inlägg sen, kan man fråga sig om det är det en slump att de sk PIIGS-länderna, som nu står inför stora ekonomiska problem, också är de som har störst andel av sin energimix kommande från olja.

Vi är globalt sett extremt beroende av fossil energi. I USA har man beräknat att för varje kalori färdig mat på bordet, har det krävts sju eller åtta gånger mer fossil energi. Vi har steg för steg blivit så beroende av den billiga energin att vi inte reagerar ens när den inte längre är så billig. Och vi förbereder oss inte heller för de ytterligare prisökningar som kommer att komma när effekterna av peak oil bli allt mer påtagliga. I ett forskningsprojekt som vi på Trivector gjort framgår att i stort sett inga av Sveriges kommuner har någon form av beredskap för detta. Också när det gäller energifrågan så finns det dessutom motkrafter, skeptiker som menar att oljan inte alls tar slut och att det inte är något problem att energiförbrukningen ständigt ökar.

Eller ta klimatfrågan. För varje år som går blir klimatförändringarna allt mer påtagliga med översvämningar, stormar, svår torka, värmerekord osv. Extremväder blir allt mindre extremt. På samma gång som vi 2010 hade en rekordkall vinter i Europa, visade NASA:s temperaturmätningar att året globalt sett var det varmaste året sen man började mäta för 130 år sedan. Trots det förmår vi inte att göra något åt saken, för visst är det bara enstaka händelser, och små förändringar? Hade vi arbetat med normala riskkalkyler hade vi för länge sedan gjort något åt saken.

Men även när det gäller klimatet finns det mörka motkrafter – klimatarbetets terrorister. De sk klimatförnekarna och klimatskeptikerna som på olika sätt försöker misskreditera den översvallande majoritet, dvs ca 97%, av forskarna som visar att problemet är verkligt, stort och mycket allvarligt.

Så vi har alltså en kokt grodsyn på flera av våra stora samhällsproblem. Så länge den allmänna bilden, hos beslutsfattare och allmänhet, är att de små förädnringar som sker inte är viktiga, händer ingenting.

Vi behöver fler ögonöppnare, journalister och debattörer som öppnar våra ögon och lyfter våra blickar för vad som händer. Al Gore gjorde detta 2006, och gör det förhoppningsvis igen den 14 september. Men vi måste också alla medverka till att ändra diskursen, sättet vi pratar om det här frågorna, från förnekelse och ointresse, till en upplyst faktabaserad diskussion. Då kommer vår världsbild att ändras, vi får ett nytt paradigm, och det blir naturligt att genomföra nödvändiga åtgärder.

Då, och bara då, kan vi undgå terroristerna, inom alla områden.

Länk: Al Gores Climate Reality

Dela med dina vänner:


Submit
7 kommentarer
 1. Erik Sandblom
  Erik Sandblom says:

  Jag håller inte med dig om att det behövs fler ögonöppnare, journalister och debattörer. Fler proffstyckare och experter kommer inte få folk att sluta rösta på Sverigedemokraterna, tvärtom. Sverigedemokraterna och Fox News är en reaktion på överflödet av experter och bristen på enskilda samtal.

  Det som behövs är istället att vanliga människor vågar prata med varandra om svåra saker som flygsemester, köttätande, religion, status och rasism. Det måste komma underifrån, det räcker inte att tyckandet kommer ovanifrån.

  Svara
 2. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  Nja, det räcker inte med att några insatta försökr att ändra samhället. DEt har vi hållit på med länge utan att lyckas. För att vi skall få en tillräckligt stor förändring till stånd, och komma över de medvetandenivåer när paradigmet ändras, så kan vi inte ha en styrande grupp som inte förstår. Så vi borde inrikta underifrånkraften på att ändra diskursen, så att paradigmet då kan ändras. Det var det jag menade. JAg förtydligar i inlägget !

  Svara
 3. Erik Sandblom
  Erik Sandblom says:

  Jag håller helt med om att alla måste medverka till att ändra diskursen. Men jag tror inte man kan skylla på de att de styrande inte förstår. Anders Borg sa i januari att revolterna i arabvärlden delvis beror på ökade matpriser, och att oljepriset påverkar om världsekonomin repar sig.

  Ekot: Borg: Finanskrisen pressade fram revolterna

  Så jag tror regeringen är rätt informerad, men de pratar inte så mycket om det, troligen för att inte skrämma upp folk och tappa röster. Men om (borgerliga) väljare trycker på så kan det ändras. Jämför med Obama som också verkar vara informerad, men som bakbinds av väljare i kolbrytande delstater.

  Jag tror att människor måste ha enskilda samtal med varandra innan man kan sätta trycket på ledarskapet. Civila samhället, typ.

  @Leonardo
  Tack för stöd Leonardo!

  Svara
 4. Jan Wiklund
  Jan Wiklund says:

  Vi är nu så många ögonöppnare och experter som sitter och bloggar för oss själva att om vi slog oss ihop och gjorde något kollektivt (alltså utnyttjade den gamla principen om arbetsdelning) kanske vi skulle kunna åstadkomma något.

  Och om var och en tog med oss en granne eller bror eller kusin skulle vi kunna bli riktigt många.

  Alltså, skämt åsido, har vi tappat bort principen om kollektiv organisering. Till och med de organisationer som finns – i det här fallet kanske det är Klimataktion som ligger närmast – agerar först och främst som plattform för ett fåtal individer och inte som ett samarbete för några hundra eller tusen eller tiotusen.

  Egyptierna tycks bättre på det där än vi. Dom insåg att det inte räckte med bloggare, dom fyllde ett torg. och gör det igen. och igen.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.