Semester, peak oil och Eurokrisen

Sitter på balkongen på hotellet i Illetas, strax utanför Palma, Mallorca. Nedanför mig slår vågorna i det kristallklara 26 gradiga vattnet in mot den klippiga stranden. Har köpt utsläppsrätter men vad gör väl det för nytta, när man ser ett plan landa var tredje minut eller så?

Funderar över varför man här i Spanien tycks ligga så långt efter när det gäller saker som att spara på energi, sopsortera etc. Det verkar liksom inte finnas på agendan på allvar.

Har länge tänkt jag skulle skriva ett blogginlägg om det samband tycks finnas mellan de länder som är indragna i den sk Eurokrisen och dessa länders beroende av olja.

För visst är det intressant att de sk PIIGS-länderna (Portugal, Italien, Irland, Grekland och Spanien) som nu alla mer eller mindre ha havererade ekonomier, också är exakt de fem europeiska länder som har den största andelen olja i sin energimix.

Jag har ju flera gånger skrivit om hur den amerikanska krisen startade när de amerikanska förortsborna inte kunde betala räntorna på huslånen för at bensinen blivit så dyr. Och nu tycks det som om liknande processer sker i Europa.

Att Sverige ligger bättre till med bara 29% av energimixen från olja, beror naturligtvis på vår stora andel vattenkraft och kärnkraft. Men det som händer i Grekland nu, med stora krav på nedmontering av välfärdssystemen kan mycket väl vara en föraning av det som kommer att hända i många fler länder framöver när oljan blir allt dyrare.

Och länder som Spanien, kommer att få dubbelt upp. Dels är man starkt oljeberoende själv, dels kommer färre att resa hit när flygbiljetterna blir dyrare. ( vår var i och för sig dyr eftersom vi var sent på…).

Omställningen från det fossilbaserade samhället skulle ha börjat för mycket länge sen. Framtidens dom över oss kommer att bli hård.

Länk: Cornucopia

Posted using BlogPress from my iPad

Dela med dina vänner:


Submit
1 kommentar
 1. Mattias Carlsson
  Mattias Carlsson says:

  Tack för en bra blogg.

  Ett par kommentarer till datan.

  Är det verkligen andelen olja i konsumtion som är relevant? I Sverige har vi förvisso en relativt liten andel olja i energiförbrukningen men å andra sidan så är vi ett av de länder med högst energiförbrukning per capita och i Cornuopias sammanställning över oljeförbrukning per capita hamnar vi också högt.

  Av europeiska länder så är det bara Nederländerna, Belgien och Grekland som har högre oljeförbrukning per capita. Noterbart är också att BE och NL har några av Europas största hamnar, vilket förmodligen gör att en ansenlig del av deras förbrukning går till att frakta gods som bara ”mellanlandar” i dessa länder.

  ps. Sveriges låga andel olja beror till minst lika stor del på biobränslen som på vatten- och kärnkraft. I bruttoenergitillförsel så är bioenergi lika stor som vatten- och kärnkraft tillsammans.

  Länkar:
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_energy_consumption_per_capita

  http://cornucopia.cornubot.se/2010/09/oljekonsumtion-per-capita.html

  http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____24656.aspx

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.