Verkligheten sedd från framtiden

När jag startar datorn för att skriva detta blogginlägg vill datorn uppdatera Java. ”3 miljarder apparater kör Java” meddelar Oracle under tiden. Jag och min dator är ett med ”molnet” och vi är alla sammankopplade på gott och ont.

”Miljarder mikroprocessorer: en i varje ficka, en i varje hand, flera i varje bil, flera i varje hem. Miljontals kilometer av kablar: inne i husen, mellan husen, inne i datorerna, och under haven. Tusentals brummande datacentra, nedkylda av tiotusentals fläktar”.

Vi kommunicerar sömlöst med varandra, jag får hundra email om dagen, fast bara tjugo kanske är viktiga. Vi uppdaterar våra Facebook-statusrader så att alla kan veta vad vi gör, eller vad vi skulle vilja göra, eller vad vi skulle vilja att andra skall se att vi skulle vilja göra. Med Twitter har vi äntligen fått en plattform för att delge världen våra synpunkter. Precis som genom bloggar som den här.

Och den förhärskande bilden är naturligtvis att detta positivt. Den demokratiska processen förbättras om fler röster kan höras. Twitter från Tahir-torget i Kairo spelade en avgörande roll i processen enligt den förhärskande berättelsen.

Tekniken har blivit så bra, och en så integrerad del av våra liv, att vi tar den så för given att vi inte ser några som helst problem och hinder med den. Varför skulle vi?

”Datorns skinande hölje dolde mantimmar av låglönearbete. Med tanken att era splitternya mobiltelefoner var hopplockade för hand av någon i ett fjärran land var främmande för många av er. Det nya var att det tyngsta arbetet förflyttades allt längre bort.”

Internet och den nya tekniken har gett oss fantastiska möjligheter. Vi kan idag hålla kontakten, och utbyta kunskap och erfarenheter med, folk över hela jordklotet. Du kan småprata och berätta om din löparrunda på Facebook. Och du kan twittra om det som händer just nu. Med Google kan du snabbt hitta all information du söker.

”Varför såg ni inte själva pyramiden? För att den fungerade så perfekt”

”Men paradoxalt nog blev bekvämligheten en chimär då mängden information – mängden saker att lägga vikt vid – bara ökade”.

Men alla möjligheter betyder också att folk med grumliga åsikter och idéer har alla möjligheter att framföra dem så att de når ut till stora grupper. Klimatförnekarna märks och syns t ex på ett sätt som gör att den oinsatte kan tro att det verkligen råder tvivel trots att 98% av klimatforskarna är ense om hur stort problemet är. Mer om detta i nästa blogginlägg.

De kursiverade styckena är hämtade ur Eric Scüldt och Jonas Anderssons nya bok ”Framtiden”, utgiven på Ivrig Förlag. Andreas Ekström i Sydsvenskan recenserade den och menade att det kanske var årets bästa bok. Jag är benägen att hålla med.

Berättelsen är byggd kring en framtida historikers tillbakablick på vår tid. De 120 sidorna är så packade med intressanta tankar och synsätt att jag blev tvungen att stryka under massor. Mängder av intressanta kopplingar till filosofi, psykologi och ekologi.

Min syn på internet och den nya tekniken blir aldrig mer sig lik efter den här boken. Läs den!

Länkar:
Andreas Ekströms recension av ”Framtiden”
IVRIG förlag

Dela med dina vänner:


Submit
1 kommentar

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.