Att handla rätt är stort

Hemma i Lund igen efter 9 veckor i sommarvistet i Barsebäckshamn. Saknar redan havet och ljuset, men å andra sidan har jag nu promenadväg till jobbet igen, och fem minuters promenad från bostaden till handeln i centrum.

Här i Lund debatteras i tidningarna den höjning av p-avgifterna som man beslutat om. Som mest skall det nu kosta 16 kr i timmen i centrum. Och Handelsföreningen tycker, som handelsföreningar brukar, att detta tar död på den centrumhandel som finns kvar. Men möjligheten för centrumhandeln beror oändligt mycket mer på vad som händer med de externa handelsetableringarna än om det kostar några kronor mer eller mindre att parkera inne i centrum.

(Om du inte bor i Lund kan du ändå fortsätta att läsa. Det ser likadant ut i din kommun också.)

Nej, det är inte Lars Tunbjörk som tagit denna bild på Center Syd,
utan en fotograf från Sydsvenskan som inte var namngiven.

Lite trött blir jag också när vår oftast träffsäkre Lundakrönikör Eskil Fagerström i Sydsvenskan skojar till det så friskt kring parkeringsvagifetrna att han verkligen framstår som den gubbe han ständigt oroar sig för att han är. Om han på allvar tror att det medeltida gatunätet i Lund skulle kunna härbärgera alla de bilar som skulle bli följden om man öppnade upp låset från 1972, så är det illa. Då får han läsa på. Han är välkommen att höra av sig.

Om våra politiker fortsätter att stoppa huvudet i sanden och bejaka allt mer extern handel, så dör våra centrumkärnor, sakta men säkert. Här i Skåne finns redan en stor överetablering när det gäller handel, som numera drabbar också delar av externhandeln. I sommar har vi kunnat läsa om hur Center Syd, beläget i den lilla hålan Löddeköpinge, men utmed E6, nu har fått en ny centrumledning som skall lösa problemen med de tomma affärsytorna. Där pratar man redan om att bygga ut, trots att stora ytor stått tomma i flera år.

I Burlövs kommun vill politikerna öka handelsytorna på Stora Bernstorp (som man tidigare lagt i anslutning till kommungränsen mot Malmö, trots protester från flera kommuner. Men här protesterar nu markägarna för att trafiken redan idag inte fungerar. I Kristianstad vill man bygga ett nytt externcentrum i utkanten av staden intill E22, utan koppling till vare sig stad eller kollektivtrafik.

Och så här håller det på, i kommun efter kommun. I alla kommuner jag besöker pratar man om att stärka centrum, men fortsätter samtidigt att tillåta 10.000-tals kvadratmeter ny handelsyta utanför staden.

Externhandeln är (tillsammans med alla arenor…)en krisbransch i vardande. För den som undrar går det bra att se på hur utvecklingen i USA ser ut. När energin blir allt dyrare, och finanskriserna står som spön i backen, blir det fler än Center Syd som får problem. Externhandelsbubblan spricker förr eller senare, förmodligen förr än du tror.

Om fastighetsägarna i städernas centrala delar inte vore så giriga som de verkar, skulle de inse att lägre hyror skulle göra det lättare att åstadkomma den intressanta mix av handel som förr var ett av kännetecknen för en stad som Lund. Då skulle städer som Lund kunna konkurrera ut externhandeln snabbare än man hinner säga oljefat.

Länkar:
Dead malls
Sydsvenskan om handelsföreningen
Fagerström i Sydsvenskan
Burlövs planer stoppas
Om Center Syd

Dela med dina vänner:


Submit
3 kommentarer
 1. Anonymous
  Anonymous says:

  Håller med om att p-avgifter i centrum långt ifrån är den enda faktorn av relevans i sammanhanget. Kan dock förstå Handelsföreningens frustration och Eskils ironiserande över ”de tre återstående bilisterna i Lunds centrum” till viss del.

  Det är något som känns väldigt skevt när man å ena sidan fokuserar så hårt på att minska bilismen i centrum samtidigt som man å andra sidan (med våra skattemedel antar jag) förbättrar förutsättningarna med nya kostsamma trafiklösningar för bilburen konsumtion i Nova/Mobiliaområdet.

  /Fredrik

  Svara
 2. Anders Norén
  Anders Norén says:

  Och trots allt gnäll så har Lund fortfarande den mest levande innerstaden bland städer i sin storlek i Sverige, och är antagligen fortfarande den kommun där störst andel av handeln sker i stadskärnan (efter Alingsås).

  Måhända var Lunds innerstad mer levande för tio eller tjugo år sedan – det vet jag inget om, för jag bodde inte här då – men om man jämför med min gamla hemstad, ungefär jämnstora Gävle, så är Gävle en spökstad.

  Svara
 3. alexander "the" arcitek:t
  alexander "the" arcitek:t says:

  Problemet är väl att utbyggnaden av butikslokaler i centrala lägen missgynnats? I allt för många svenska städer finns det få sammanhängande butiksstråk utanför 60-tals centrumen. Detta gör att fastighetsägarna som har lokaler i bra lägen kan ta ut höga hyror. De vet ju att det inte finns några alternativ för de stora rika butikskedjorna. Resultatet är att små lokala aktörer trängs ut och utbudet blir karaktärslöst och slimmat.

  Stadskärnorna måste få konkurrera på lika villkor…

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.