Mer sex räddar världen

Blir vi lyckligare av mer konsumtion? ”Den som har mest prylar när han dör vinner” stod det på en t-shirt för kanske 15-20 år sedan. Men som många har insett så stämmer det inte. Vi blir inte lyckligare av mer prylar, lyckan av en nyinköpt pryl varar mycket kort tid. Trots detta visar forskningen att vi fortfarande lever i ett prylsamhälle, även här i västvärlden.

Men varför gör vi då det? I en ny rapport från Naturvårdsverket har man gjort en genomgång av forskningen inom området. Och det är inte shopping som ger mest lycka. Nej, högst ligger att ha sex, sen kommer att motionera, prata med varandra, lyssna till musik och att äta. Att shoppa är bara lite roligare än att städa.

När tidningen Intelligent Life (ny favorit) frågar olika journalister, musiker etc om när och var som det var den bästa tiden att leva, pekar flera ut sådana tider när promiskuitet var en dygd, som i samlar- och jägarsamhället för 15000 år sedan och i Japan år 784-1185.

Så då borde vi planera samhället för att ha mer tid för varandra, så vi hinner motionera, prata med vandra, äta gott, lyssna på musik och ha sex. Det borde betyda att kanske jobba lite mindre, för att skapa tid för hinna allt det andra som gör oss mer lyckliga än att jobba.

För oss som jobbar med samhällsplanering handlar det om att skapa en stad som ger många möten och har hög serendipitet (ger möjlighet för många oväntade möten). Det betyder en stad som är byggd för ett tempo som gynnar möten mellan människor. Detta betyder en promenad- och cykelstad som är är mer för människor och mindre för bilar.

Se där, promenadstaden ger dubbel nytta. Mindre utsläpp och mer sex. Som i sin tur ger större lycka och mer hållbarhet.

Länkar:
Klimatomställningen och det goda livet
Intelligent Life

Dela med dina vänner:


Submit
1 kommentar
  1. Anonymous
    Anonymous says:

    Har även hört filosofen Bengt Brülde hänvisa till en undersökning från USA (tror jag) med liknande resultat. Sex toppar, men intressant nog var arbetspendling det som gjorde människor mest olyckliga! Samhällsekonomisk nytta vs lycka?

    /Fredrik

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.