Från mer till bättre

Även den andra dagen på konferensen MM Öresund innehöll många godbitar. Framtidsforskaren Henrik Good Hovgaard, från Future Navigator, började med att beskriva alla de kriser som vi befinner oss i: Säkerhetskris, Hälsokris, Livsmedelskris, Fattigdomskris, Resurskris, Tillväxtkris och den största av kriser: Klimatkrisen.

Så vad skall vi göra åt alla dessa kriser? Jo det värsta vi kan göra är att stoppa huvudet i sanden, sa Henrik. Men är det inte just det vi gör, tänker jag?

Och sen ger han oss en lång rad med sedvanliga framtidsforskaridéer om hur vi bör tänka och göra, och hur framtiden kommer att se ut. Innovation är viktig – men det handlar ju inte bara om nyheter, utan om att kombinera befintlig kunskap. Förr hade konsumentarna makten – nu handlar det mer om att konsumenterna utnyttjar makten tillsammans, och så får vi se den underbara filmen med Black eyed peas-konserten med flashmoben som dansar koordinerat. Och så filmen som visar hur en ihärdig ledare får följare, och hur följare nummer två kanske är den allra viktigaste. Kolla själv här:

Det var småputtrigt trevligt och ibland lite tankeväckande – på ett framtidsforskarsätt. Men det viktigaste som Henrik sa var nog: Framtiden handlar inte längre om ”mer” utan om ”bättre”. I en värld av kriser behöver vi inte mer prylar utan bättre, inte mer trafik utan bättre osv. Frågan är dock hur vi kommer dit, bl a med tanke på mitt förra inlägg.

Forskaren från Roskilde universitet, Marlene Freudendal-Pedersen pratade om rörlighet, och sa blandannat att mobilitet är centralt för att vara människa. Våra vardagsliv är fyllda av val, och mobiliteteten gör det möjliggör att vi inte behöver välja bort lika mycket som förr.

Hon pekade på hur viktiga ”strukturella berättelser” är, dvs de berättelser som formar vårt tankesätt. Och berättade vidare om hur politiker låter sina egna berättelser forma politiken. Man utgår från berättelsen om sitt eget liv och förstår kanske inte att alla inte lever som man själv. Om man själv alltid flyger till Stockholm, blir det naturligt att utgå från denna berättelse och tycka att flyget alltid är bättre än höghastighetståg.

Vill vi skapa en bättre framtid måste vi sätta mål för den, att skapa strukturella berättelser som stöder vår vilja. Om vi gör det kan vi hjälpa till att lösa alla dagens kriser.

Alla presntationer från konferensen kommer att läggas upp på konferensens webb-plats.

Länk:

MM Öresund

Dela med dina vänner:


Submit
1 kommentar
 1. Anonymous
  Anonymous says:

  Dagens GP inleder en serie GÖTEBORG OCH TRAFIKEN. Dagens del handlar om Partihallslänken. På sid. 76 skriver Mark Isitt (arkitekturskribent på GP): ”Inom ett antal år kommer vi att uppleva peak oil, siar Christer Ljungberg, trafik- och samhällsplanerare och vd på konsultbolaget Trivector”
  Hälsningar
  Ragnar

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.