Varför går inte politikerna mot ett hållbart samhälle

För många år sedan kom det fram forskningsresultat som visade att vanliga människor var intresserade av att innerstäderna skulle bli mer bilfria. Forskningen visade också att de flesta politiker tyckte likadant. Det mest intressanta var dock att politikerna inte trodde att vanligt folk ville ha det så, och därför blev det heller inte så.

Gång på gång får vi bevis för att våra politiker går i otakt med sina väljare i en mängd frågor. Idag vet vi från opinionsundersökningar att de flesta är positiva till den nya utsläppsavgiften på flygresor för klimatets skull, men det tog väldigt lång tid att få till dem.

Om du frågar våra politiker så tycker de flesta att styrningen skall vara evidensbaserad, dvs grunda sig på forskning och beprövad vetenskap. Men när det kommer till kritan så agerar man inte så. Just nu har vi läst i bladen hur en politiker i Malmö tycker vi skall strunta i att bygga höghastighetståg och istället satsa på flyget, och då kan vi ju åka kollektivt till flygplatsen.

När jag för ett år sedan höll ihop ett seminarium med ca 80 beslutsfattare, de flesta politiker, som skulle fatta beslut om en ny strategi för kollektivtrafiken i ett av sydliga våra län, gjorde jag som jag ofta gör och lät dem svara på mentometorfrågor kring en mängd frågor, bl a hur man tog sig till mötet. Då visade det sig att av de 80 närvarande hade två cyklat, två åkt  kollektivt och resten åkt bil. Jag frågade dem då hur de tänkte, när de själv inte trodde på sin egen produkt. Som om Volvochefen skulle åkt Mercedes.

Att inte leva som man lär, att fiffla och prata i egen sak verkar vara lika vanligt både till höger och vänster. Makt korrumperar brukar man säga, och även om det inte går så långt, så tycks tanken att man som politiker skulle lyssna på folket och leva som man lär, bli allt mer sällsynt.

Idag på den välbesökta konferensen om mobility management i Malmö, som vi ordnat tillsammans med danska och svenska aktörer, berättade trafikverket om det stora gap som finns mellan de mål som våra politiker satt upp för minskningen av utsläppen från trafiken, och hur långt man når med de åtgärder man fattat beslut om.  Och det visade sig att det finns inga planer på hur man skall lyckas sluta detta gap.

När skall vi få politiker som lever som de lär, fattar beslut grundat på beprövad vetenskap, lyssnar på folket och leder utvecklingen mot ett hållbart samhälle?

Länk:

MM Öresund 

Dela med dina vänner:


Submit
2 kommentarer
 1. Lucas Carlsson
  Lucas Carlsson says:

  Vi har de politiker som vi förtjänar (dvs de som flest röstade på).

  Jag är själv politiker i Malmö i Stadsbyggnadsnämnden där den flygprioriterande Moderaten som du nämnde också huserar.

  Min erfarenhet är att djupare förståelse för frågor som Klimatförändring och Peak oil knappast har blivit allmängods hos politikerna (eller folk i allmänhet för den delen).

  Vad jag förstått i kontakten med andra politiker när det gäller bilen så är det i stor utsträckning en genus-, generations- och boendetyps-fråga.

  En kvinna född på 70-talet eller senare och som bor i en lägenhet har ofta ett helt annat perspektiv än mannen som är född före 70-talet och bor i villa.

  Att hitta politiker eller folk överhuvudtaget som av miljöskäl hellre skulle ta tåget än flyget är väldigt svårt, men de finns faktiskt (har dock aldrig träffat en moderat sådan).

  Att hitta de som avstår från att flyga på semester av miljöskäl är ännu mycket svårare, men även dessa udda existenser finns faktiskt.

  Andelen politiker som lever som de lär tror jag ganska väl följer andelen medborgare som lever som de lär.

  Svara
 2. Jan Wiklund
  Jan Wiklund says:

  Det är naturligtvis vårt fel att vi inte kan visa vad vi tycker. Så länge vi lutar oss tillbaka i soffan och låter politikerna sköta ruljangsen själva kommer de bara att ha industrins lobbyister att lyssna på. Och då tror de på vad dessa säger.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.