Dr Fisk och det nya internet

Idag har vi hunnit en bit in i augusti, den sista sommarmånaden för det här året. Sitter på tåget från Stockholm där jag och hustrun varit på kombinerat jobb och ledighet. Tränar inför nästa måndag när jag börjar jobba igen.

För mig själv har sommaren (förutom Mallorcaturen vid midsommar), inneburit fixande av ett sommarparty för 40 pers i början på semestern, och därefter sedvanliga lata semesterdagar i sommarhuset i Barsebäckshamn, med familjen i olika konstellationer, och med mestadels bra väder.

Detta betyder aktiviteter som långa promenader längs havet (och upptäckte en entreprenör i Barsebäcksverkets gamla bostäder för säsongsarbetare, Dr Fish, ni vet sånt där fot-spa  där fiskar gnagar fötterna rena, nej jag har inte testat), tittat på tennis i Båstad, turer med båten i Sundet, slipande och oljande av möbler, sågande av träd, trevliga middagar på hamnkrogen, underbar nostalgiafton med ungdomsvänner,  firande av Max Salminens VM-guld i starbåt i segelsällskapets klubbhus, god mat och umgänge med vänner osv. Och så läsande av massor av böcker och tidningar.


Jag läser för få romaner nu för tiden, olika former av skärmar tar nog tiden istället, men har i alla fall hunnit med Brobyggarna av Jan Guillou (bra, blir kul att läsa fortsättningen), Buzz av Anders de La Motte (bra fortsättning på förra årets Geim, båda mycket spännande internetthrillers), och nu läser jag Viskleken av Arne Dahl.

Men det har också blivit några fackböcker för att försöka förstå världen bättre. Boomerang av Michael Lewis och Vad är pengar? av Andreas Cervenka har båda fått mig att bättre förstå varför vi har den ekonomiska kris vi har i stora delar av världen. Hur Island slutade syssla med fisk och blev finanshajar, och hur vi privatiserat vinsterna och socialiserat förlusterna i bankvärlden, t ex. Och så har jag läst Maria Wendts Politik som spektakel om Almedalsveckan, och håller inte helt med henne.

Och tidnings-junkie som jag är har det också blivit intressanta artiklar i Veckans Affärer, Dagens Industri, Harvard Business Review, Wired,  Monocle, Fokus, Icon osv.

Och vad är min slutsats av allt detta? Jo att den värld som vi verkar i står inför stora utmaningar (men det visste vi ju redan).  Eurons kris ger stora påfrestningar på Europa, som på många sätt hamnar i bakvattnet gentemot nya tillväxtländer som Kina, Indien, Brasilien och snart också flera afrikanska länder. USA är inte längre världens draglok. Arbetslösheten är på många håll ett av de största problemen. Och den offentliga sektorn får allt tydligare effektivitetskrav, trots Tillväxtverkets fester.

Men också att klimat- och resurskrisen rullar på utan att något väsentligt händer. Chefredaktören på Veckans Affärer, Pontus Schultz, skriver i sommarnumret att hållbarhetsfrågan är det nya internet:

”På samma sätt som internetrevolutionen byggde på en bas av teknisk innovation, men egentligen var ett värderings- och maktskifte, från institutioner till individer, en filosofisk och praktisk verklighet där all information blir tillgänglig för alla med bara några knapptryckningar. På samma sätt är hållbarheten en diskussion som bygger på en bas av insikten om att resurser och klimat är ändliga tillgångar som vi måste sköta gemensamt, men egentligen ett filosofisk och ekonomiskt skifte, från kortsiktighet till långsiktighet. Och det är en betydligt tuffare och mer genomgripande förändring än vi kan föreställa oss.”

Det vill säga, det vi sagt förut, att de länder som förstår att göra rätt satsningar inom området nu kommer att bli framtidens vinnare. Frågan är om Dr Fish ingår i detta……

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.